ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/02/2019

ЛОМПАР ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ "СРПСКИ КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ НЕКАД И ДАНАС"

 

ЗВОРНИК, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Историчар књижевности Мило Ломпар рекао је вечерас у Зворнику да се у српски културни образац могу уврстити различити садржаји из различитих времена, од којих је пет конститутивног карактера.

 

Ломпар је на предавању у Народној библиотеци и музејској збирци о теми "Српски културни образац некад и данас" истакао да је од тих карактера на првом мјесту светосавска традиција са водећом личношћу Светог Саве у обликовању духовне и културне физиономије српског народа.

"Други је косовска традиција као сржно мјесто читаве духовне вертикале српског народа", рекао је Ломпар на предавању одржаном у оквиру обиљежавања културне манифестације "Дани Марка Марковића", која је отворена 6. фебруара.

Ломпар је истакао да трећа чињеница јесу сеобе Срба које обиљежавају дубоки покрет помјерања Срба са југа на сјевер са истока на запад, у вријеме читавог турског доба, што битно одређује савремену данашњу ситуацију.

"Четврти елемент јесте доба секуларизма или секуларистичка компонента са тежишним личностима као што су Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић, те интегралном личношћу која спаја епохе Петром Петровићем Његошем", рекао је Ломпар, који је професор на Београдском универзитету.

Он је истакао да је пети моменат српског културног обрасца релативно нерасвијетљен усљед југословенског искуства, нарочито титоистичког периода, што је битно одредило српску културну свијест.

"Српски народ је у 20. вијеку претрпио геноцид као системски облик истребљења и на тај начин се суочио са могућношћу физичког нестанка што култура није изнутра промовисала, артикулисала и освијестила, за разлику од народа који су у 20. вијеку претрпјели геноцид, као што су јерменски или јеврејски народ", појаснио је Ломпар.

Он је додао да би то били елементи који улазе у структуру културног обрасца Срба и шире се у различитим областима духовних дисциплина, односно укупног осјећања живота.

"Питање српског културног обрасца у постјугословенском периоду добија на актуелности зато што српски народ живи у различитим државама, те се ово питање појављује као питање једне интегралне свијести која би требало да одређује оне који се осјећају припадницима српског народа", рекао је Ломпар.

Овим предавањем завршена је културна манифестација "Дани Марка Марковића", која је одржана у организацији Народне библиотеке и музејске збирке Зворник.