ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/02/2019

ОДРЖАНА ПЕТА ИЗЛОЖБА "ЗМИЈАЊСКА ПОКРСТИЦА"

 

МРКОЊИЋ ГРАД, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Коло српских сестара "Блага Марија" из Ораховљана код Мркоњић Града организовало је пету изложбу рукотворина "Змијањска покрстица", на којој су представљене рукотворине змијањског веза, плетења и ткања.

 

Идејни творац и стручни сарадник изложбе Слободан Ћоћкало изјавио је новинарима да је циљ манифестације очување народног блага, али и промоција туристичке понуде тог краја.

Он је навео да је тема овогодишње изложбе сватовски пешкир.

"Ово је најбољи начин очувања традиције неког села, а свако село је имало своју специфичну шару, посебан стил хеклања, веза, плетења", рекао је Ћоћкало.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић захвалила је чланицама Кола српских сестара што организују изложбу која је постала препознатљива, те сваке године бројнија и посјећенија.

Милена Ковачевић из Удружења жена "Наша жена" из Подрашнице каже да су на изложбу донијели неколико нових и старих пешкира.

"Ту су пешкири стари и по 50 година, а извезле смо и нове са намјером да предложимо дјевојкама како да припреме пешкир за кума или старог свата", наводи Ковачевићева.

На изложби, која је одржана синоћ у Ораховљанима поводом православног празника Светог Трифуна, своје радове су представила и бројна друга удружења жена из Мркоњић Града и Рибника.

Посјетиоци су могли уживати и у богатој домаћој храни, као и културно-забаваном програму у којем су учествовали чланови локалних културно-умјетничких друштава "Петар Кочић" и "Петар Први Карђорђевић Мркоњић".