ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/02/2019

ОКО 50 МИЛИОНА ОБОЉЕЛО ОД ЕПИЛЕПСИЈЕ

 

БИЈЕЉИНА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Нешто мање од један одсто укупне свјетске популације погођено је најчешћом хроничном неуролошком болести - епилепсијом, од које, према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/, болује око 50 милиона људи.

 

Поводом Међународног дана епилепсије, који се обиљежава 11. фебруара, стручњаци напомињу да та болест представља огроман социо-економски терет обољелима, њиховим породицама и цијелом друштву.

Разлог је што су обољели на неки начин "означени", па крију епилепсију бојећи се отказа на радном мјесту, немогућности запошљавања и даљег школовања, неравноправног учешћа у друштвеним активностима, утицаја на склапање познанстава, пропасти пријатељства и брака.

Искључивање лица са епилепсијом из посла и друштвених активности додатно погоршава саму болест јер утиче на психички статус особе, узрокујући осјећај одбачености, мање вриједности, а у тежим случајевима и депресивни поремећај.

Љекари упозоравају да се епилепсија манифестује низом симптома које обољели и околина често не препознају, односно погрешно дијагностикују, па је онда и лијечење неуспјешно.

У више од половине епилептичних напада болесник нема губитак свијести, а симптоми су разни краткотрајни поремећаји моторичких, чулних или функција унутрашњих органа /срце, плућа, цријева/, уз дјелимично или потпуно очувану свијест.

Од епилепсије су боловале познате историјске личности, попут филозофа Сократа, Аристотела, Питагоре, те војсковођа Александра Великог, Јулија Цезара, Наполеона Бонапарте, као и политичара Мартина Лутера Кинга, Tеодора Рузвелта.

Неки познати умјетници и научници имали су епилепсију - Фјодор Михајлович Достојевски, Чарлс Дикенс, Агата Кристи, Микеланђело, Бетовен, Алфред Нобел, Исак Њутн, Tомас Едисон.