ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ОДРЖАН ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

 

САРАЈЕВО, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Запослени у основним школама у Херцеговачко-неретванском кантону у Федерацији БиХ /ФБиХ/ јутрос су одржали штрајк упозорења незадовољни што плате просвјетних радника у основним школама нису изједначене са платама запослених у средњим школама.

 

Приликом потписивања колективног уговора било је договорено да се запосленим у основним школама повећају коефицијенти, а умјесто тога им је повећана основица као и осталим буџетским корисницима, чиме њихове плате нису изједначене са платама просвјетних радника у средњим школама, што је био главни циљ преговора Синдиката основног образовања са кантоналном Владом.

Повећањем основице за све буџетске кориснике за пет одсто просвјетним радницима плата је повећана за нешто више од 40 КМ, док повишица за оне који имају плате од 3.000 КМ износи више од 150 КМ, преносе федерални медији.

Просвјетни радници истичу да су њихови захтјеви минималистички и да од њих неће одустати, док из Владе Кантона наводе да најављени штрајк нема оправдања и да су спремни да са представницима синдиката наставе разговоре у тражењу рјешења.

Штрајк упозорења биће одржан и за вријеме првог часа у другој смјени.