ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ДАЧИЋ: АНТИСРПСКА АТМОСФЕРА ПОСТАЈЕ КОНСТАНТА ХРВАТСКЕ ПОЛИТИКЕ

 

БЕОГРАД, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је напад на ватерполисте "Црвене звезде" у Сплиту посљедица антисрпске атмосфере у Хрватској која постаје константа хрватске политике.

 

"Мислим да се овако нешто никада није десило у Србији и то је та велика разлика. Зато је одговорност на људима који воде државу и политичке странке, који стварају јавно мњење, да осуђују насиље, а не да стварају атмосферу линча", рекао је Дачић за Телевизију "Пинк".

Дачић је, говорећи о Космету, оцијенио да је сада погодан моменат да се на међународном плану направе помаци у рјешавању тог питања, посебно док је на власти у САД администрација која је отворена за компромис Београда и Приштине, те нагласио да је питање колико би повратак /Џозефа/ Бајдена и неког из тог круга био добар за Београд.

"Лидери Албанаца чекају да се такве промене догоде, јер би то ишло у корист Приштини. За нас је и то опција, али мислим да никада неће успети да постану члан Интерпола, Унеска, а да не говорим о чланству у УН", рекао је Дачић.

Он је навео да очекује да ће ускоро број земаља чланица УН које су признале независност самопроглашеног Косова бити мањи од половине укупног броја земаља.

"То ствара сасвим нову слику, тако да Приштина неће моћи да повуче ниједан политички потез без договора са Београдом", рекао је Дачић и навео да је од априла 2014. године, када је он дошао на функцију министра спољних послова Србије, само девет држава признало самопроглашено Косово, док је 13 повукло признање.

Дачић је у осврту на сједницу Савјета безбједности УН, на којој је разматран извјештај генералног секретара УН о Космету, рекао да је то била веома позитивна сједница за интересе Србије и да је вриједило уложити напор да она буде одржана.

"Србија је испреговарала да Косово и Метохија остане на агенди Савета безбедности УН, што је шокирало представнике /самопроглашеног/ Косова", рекао је Дачић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: