ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ШЕРАНИЋ: ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВЉА ВАЖНА ИНТЕРСЕКТОРСКА САРАДЊА

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да се превенција и контрола масовних незаразних болести и унапређење здравља могу повезати са економским развојем, у чему не учествује само Министарство здравља, већ више сектора.

 

Шеранић је новинарима у Бањалуци, прије презентације Акционог плана за превенцију и контролу незаразних болести у Републици Српској за период од 2019. до 2026. године, рекао да је овај план врло важан, као и да је усаглашен са европским акционим планом за контолу масовних незаразних болести, чиме Српска добија своје мјесто у смислу координисане активности у Европи по питању превенције масовних незаразних болести.

"Акциони план говори о одређеним активностима које се односе на наше индивидуалне одлуке и на популационе одлуке како да унаприједимо здравље становништва. Ако занемаримо биолошке факторе који се односе на пол и старост, онда можемо разматрати факторе животне средине који много утичу на здравље. Важна је интерсекторска сарадња, јер здравље није питање само Министарства здравља већ свих нас", поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, становништву у Српској највише пријете малигна и кардиоваскуларна обољења која изазивају смртност и до 60 одсто.

Министар здравља нагласио је да треба појачано радити на превенцији карцинома дојке и цервикса код жена, те колоректалног карцинома.

Он сматра да превенција мора бити усмјерена на радно становништво од 20 до 65 година.

Начелних Службе за социјалну медицину са организацијом и економиком у здравству у Институту за јавно здравство Републике Српске Дијана Штркић наводи да су водећи узроци смртности у Српској болести система крвотока које чине половину укупне смртности, а сваки пети смртни случај је због тумора.

Она каже да мушкарци најчешће оболијевају од рака душника, бронхија и плућа, а жене од рака дојке.

"Заједнички фактори ризика су пушење, неправилна исхрана, физичка неактивност и конзумирање алкохола", упозорила је Штркићева.

Директор Одјељења за здравствене системе и јавно здравство Регионалне канцеларије за Европу Свјетске здравствене организације Ханс Клуге рекао је да су незаразне болести главни узрок смртности у Европи и предстаљају велики трошак по привреду.

Он сматра да је веома важно да се овај акциони план реализује.

"Начело универзалне покривености здравственом заштитом значи да сви људи треба да имају приступ добрим здравственим услугама, а да, притом, због лошег здравља на заврше у сиромаштву. Република Српска налази се на добром путу да оствари циљеве одрживог развоја, а ми у Свјетској здравственој организацији спремни смо да им у томе помогнемо", рекао је Клуге.