ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ШЕРАНИЋ: ЗА КВАЛИТЕТ ПЕЛЕНА ГАРАНТУЈЕ АГЕНЦИЈА ЗА ЛИЈЕКОВЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да пелене за одрасле и дјецу које је набавио Фонд здравстевног осигурања имају дозволу Агенције за лијекове, што значи да она гарантује за њихов квалитет и безбједност.

 

"Тек када се неко медицинско средство почне користити може се видјети да ли стварно задовољава потребе корисника. У овом случају примједбе су имали из Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима /МеНеРаЛи/ и данас имамо састанак како бисмо нашли рјешење и обезбиједили квалитетна медицинска средства и заштитили права наших корисника", додао је Шеранић.

У вези са наводима посланика ПДП-а Драшка Станивуковића и писања појединих медија, који се односе на набавку пелена за дјецу и одрасле, Шеранић је појаснио да се мора провјерити квалитет пелена да би се оне могле повући из употребе.

Говорећи о појави грипа у Републици Српској, Шеранић је рекао да је у прошлој седмици број обољелих доживио врхунац, те да се већ у овој седмици очекује пад.

"Институт за јавно здравство прати податке о броју обољелих и у складу са законом даје препоруке за проглашење епидемије. У овом тренутку није дао препоруку за проглашење епидемије", додао је Шеранић.

Он је рекао да се Министарству нико није обратио са захтјевом за интервентни увоз лијека против грипа "тамифлу", за који се тврди да се не може набавити, а да јесте оно би то одобрило.

"Универзитетско клинички центар има одређене резерве овог лијека за своје пацијенте, а сви компликовани случајеви из цијеле Републике долазе ту", додао је Шеранић.