ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ДЕФИНИСАТИ ИНДИКАТОРЕ ЗА МЕТОДОЛОГИЈУ ПРАЋЕЊА ЗБРИЊАВАЊА ОТПАДА

 

САРАЈЕВО, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Сарајеву је данас почео тродневни састанак међународне експертске групе "Хемикалије и отпад у Програму одрживог развоја до 2030. године", чији су организатори Агенција за статистику БиХ и УН Хабитат.

 

Међународна Експертска група расправљаће о кључним методолошким питањима за развој три индикатора циљева одрживог развоја за које треба дефинисати методологије - о проценту урбаног чврстог отпада који се редовно прикупља и адекватно одлаже у укупном урбаном чврстом отпаду, о опасном отпаду по глави становника, те о проценту третираног опасног отпада према врсти третмана и националне стопе рециклаже.

Овај пројекат се спроводи у оквиру Програма УН за околину "Хемикалије и отпад у Агенди 2030. - изградња капацитета за праћење и преглед циљева одрживог развоја и у земљама у развоју", саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

БиХ је, према избору УН, једна од три земље у свијету у којој ће бити дефинисани и тестирани методологија и индикатори за три наведена циља одрживог развоја из области опасног отпада, комуналног отпада и рециклирања.

Очекивани резултат овог пројекта јесте да БиХ креира национални извјештај о статистици хемикалија и отпада којим ће бити дата подршка остваривању циљева одрживог развоја, те да дефинише и тестира статистичке методологије индикатора за праћење њихове реализације.

Tоком реализације пројекта уско се сарађује са УН Хабитат и Статистичким одјељењем УН /УНСД/ у вези са другим релевантним индикаторима.

У процесу спровођења спроводи се пилот-истраживање на развоју методологије одабраних индикатора у изабраним земљама - БиХ, Костарика и Камерун.

У саопштењу је наведено да се уско сарађује и са осталим УН организацијама, попут Секретаријата за стратешки приступ међународном управљању хемикалијама /САИЦМ/, Секретаријат Базелске, Ротердамске и Стокхолмске конвенције /БРС/ и Регионалним канцеларијама УН.