ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија12/02/2019

МАЛИ БИЗНИС - ВЕЛИКИ РЕЗУЛТАТИ

 

ШАМАЦ, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На породичном имању Петра Луше "Зоргин" у Корници, у општини Шамац, од јабука са плантаже површине 6,5 хектара производе чисти сок.

 

На имању "Зоргин" на годишњем нивоу уберу 80 до 100 тона јабука по хектару.

Амбиције овог домаћинства су да прошири посао, запосли раднике и обучи што више људи за ову производњу.

Инжењер агрономије, са смјера заштита биља, Јозо Милетић, који је запослен у овој породичној фирми, истиче да раде по принципу "интегрисане производње ка еколошкој" и настоје да добију што квалитетнији и здрав производ са којим би могли бити конкурентни на тржишту.

Милетић подсјећа да су саднице јабука засађене 2012, а од ове године "Зоргин" производи и сок од ајдаред јабука, као и сорте смит, те златни делишес, пилот, пинову, а највише заступљена врста у расаду је џонаголд.

"Препознали смо да јабука произведена као сировина неће бити адекватно цијењена на тржишту, па смо отишли на даљу прераду и одлучили се за производњу воћних сокова. Двије године то радимо експериментално. То су мање количине", каже Милетић.

Он напомиње да су из "Зоргина" присутни на готово свим пољопривредним догађајима у БиХ и да добијају високе оцјене за квалитет.

Од свјеже убраног килограма јабука добије се пола литра сока без додатака који се пастеризује и који је у сваком погледу контролисан, почевши од садње до производње како би била елиминисана хемијска средства.

Амибиције су да производња буде проширена на десет хектара, да заинтересују што више људи да уђу у производњу, те да у све укључује и кооперанте.

На подручје мјесне заједнице Корница, у Шамцу, има 30 домаћинстава, а викендом и љети долазе они који су некада ту живјели.