ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/02/2019

ОБАВЕЗА ДА СЕ УПЛАЋУЈЕ ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Носиоци некомерцијалних пољопривредних газдинстава, према Закону о доприносима Републике Српске, имају обавезу да за допринос за здравствено осигурање уплате од 42 до 384 КМ годишње, зависно од статуса обвезника доприноса, јер је то од ове године услов за добијање подстицаја.

 

Носиоци некомерцијалних пољопривредних газдинстава, који чине око 90 одсто укупног броја газдинстава у Републици Српској, не уплаћују доприносе за пензијско-инвалидско осигурање, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из Министарства подсјећају да су према Закону о доприносима дефинисани обвезници доприноса - носиоци регистрованих некомерцијалних и комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, као и прописан израчун основице за доприносе.

Носиоци пољопривредних газдинстава, према Закону о доприносима, дужни су да пријаве доприносе, јер је то од ове године услов за добијање подстицаја, истичу из Министарства.

"У случају када је носилац некомерцијалног пољопривредног газдинства пензионер, прописано је да уплаћује један одсто од просјечно исплаћене пензије, што је око 3,5 КМ мјесечно или 42 КМ годишње", наведено је у саопштењу.

У случају када носилац некомерцијалног газдинства има статус запосленог лица, уплаћује један одсто од просјечних бруто примања у Републици Српској, што је годишње око 160 КМ.

Када носилац некомерцијалног пољопривредног газдинства има статус пољопривредника, уплаћује око 32 КМ мјесечно или 384 КМ годишње.

Из Министарства подсјећају да је укупан број регистрованих пољопривредних газдинстава у Републици Српској око 42.500, у чијој структури доминирају некомерцијална пољопривредна газдинства, којих је око 38.000 или 88,85 одсто.

У саопштењу је наведено да у Српској постоји око 4.000 или 9,57 одсто комерцијалних пољопривредних газдинстава, те 670 или 1,57 одсто пословних субјеката.