ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/02/2019

ПАШАЛИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРВОМ САСТАНКУ ТАЈЕКС ЕКСПЕРTСКЕ МИСИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић присуствовао је данас у Бањалуци првом састанку Tајекс /TАИЕX/ експертске мисије, од планираних пет, који ће се одржавати до 15. фебруара.

 

Циљ ове мисије, коју предводи експерт из Естоније Едуард Матвејев, јесте да се јавни службеници обуче како успоставити систем за прикупљање статистичких и теренских података у сектору пољопривреде, што би имало велики значај за унапређење процеса креирање мјера пољопривредне политике, саопштено је из ресорног министарства.

Иако статистички заводи имају надлежност у прикупљању и објављивању статистичких података, службеници Министарства пољопривреде често нису у могућности да адекватно користе све потребне статистичке податке који се односе на пољопривредни сектор, јер се ти подаци објављују прекасно или у форми која није одговарајућа.

Ово представља велики проблем у процесу креирања мјера пољопривредне политике, па је Tајекс експертска мисија први корак ка унапређењу ове области.

Састанцима присуствују представници Завода за статистику Републике Српске, Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске, Канцеларије за координацију и хармонизацију система плаћања у БиХ и представници Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.