ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

КУСТУРИЋ: ЗА НАБАВКУ ПЕЛЕНА ИЗАБРАНА ТРИ ПОНУЂАЧА, А НЕ ЈЕДАН

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић рекао је данас да се на тендер за набавку пелена јавило више од десет понуђача, те да су изабрана три, а не само један понуђач.

 

"Ријеч je о пеленама произвођача из Италије, Пољске и Албаније које су регистроване у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. То би уједно требало да буде и потврда да се ради о квалитетним пеленама, сигурним и безбиједним за пацијенте", истичу из Фонда.

Кустурић је рекао да се Фонд, у складу са Законом о јавним набавкама и принципима рада на тржишту БиХ и препорукама Агенције за лијекове, у овом случају одлучио за јавну набавку и да су на тај начин сви понуђачи имали могућност да се натјечу, све с циљем да буду обезбијеђени задовољавајући квалитет и цијена.

Он је истакао да наводно спорни добављач набавке дјечијих пелена, који се помиње у јавности, уопште није дистрибутер дјечијих пелена, већ једне врсте пелена за остале.

"Три добављача су прошла у складу са правилима Агенције за лијекове и правилима о јавним набавкама, којих Фонд, нажалост, мора да се придржава јер ми немамо контролу шта ће се регистровати", изјавио је Кустурић новинарима у Бањалуци у вези са наводима посланика Драшка Станивуковића и писања појединих медија.

Он је додао да претпоставља да су производи који су регистровани и квалитетни.

"Дакле, квалитет пелена не провјерава Фонд јер то није наша надлежност, а понуђачи који су прошли на тендеру су посједовали неопходну документацију
која гарантује и квалитет. Упркос томе, Фонд ће затражити од Агенције за лијекове и медицинска средства додатну провјеру квалитета пелена, јер
је наш примарни интерес задовољан осигураник, а не профит. Осим тога, Фонд не чекајући перформансе испред Фонда редовно контролише да ли сви добављачи који су изабрани путем јавних набавки поштују своје уговорене обавезе, те смо од добављача пелена још почетком овог мјесеца затражили да се изјасни о квалитету производа који испоручује", наводе из Фонда.

Из Фонда наводе да, уколико је ријеч о неквалитетном производу, поставља се питање како су добављачи добили дозволу за промет у БиХ, а на то питање одговор треба дати надлежна институција, а не Фонд.

"Процедуру набавке пелена Фонд је спровео у потпуности у складу са Законом о јавним набавкама БиХ", истичу из Фонда.

Према томе, наглашавају из Фонда, иза оних који праве представе са пеленама испред Фонда, користећи најосјетљивије категорије осигураника, очигледно стоје лобији којима је одговарало раније стање када су се пелене продавале и по дупло већим цијенама.

"Такође, када је ријеч о пеленама за дјецу, оне су пољског произвођача, а не из Албаније. Иако је то јасно видљиво у документацији коју и Станивуковић посједује, то га није омело да користи и дјецу за своје тенденциозне наводе и дневно политичке сврхе", истичу из Фонда.

Фонд наглашава да не штити и не фаворизује ниједног добављача и произвођача, нити се руководи профитом, већ искључиво, према закону, спроводимо активности за које је надлежан, попут јавних набавки, а на понуде, њихов квалитет и слично не може да утичемо.

Кустурић је додао је Фонд приговоре које је добио у складу са законом упутио произвођачу, односно дистрибутеру да се изјасни о томе, те истакао да је јутрос одржан састанак у Министарству здравља Српске о овој теми.

"Молим јавност, колико је могуће, да не насједа на неистине", нагласио је Кустурић и навео да ће бити размотрени сви приговори осигураника и да ће покушати да нађу рјешење. Осигураници Фонда имају право да направе приговор ако нечим нису задовољни и то надлежна служба Фонда континуирано анализира.

Кустурић је напоменуо и да лично не шаље никакве посебне дописе апотекама већ је ријеч о правилницима и начину набавке зато што је дошло до промјене у односу на досадашњи начин рада.