ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

ЋУЛУМ: ПОЈАЧАН ПРИТИСАК МИГРАНАТА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДИШКЕ, ПРИЈЕДОРА И БАЊАЛУКЕ

 

БАЊАЛУКА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У БиХ је у овој години ушло 1.045 миграната, а у посљедње вријеме јача притисак у вези са њиховим кретањем на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке, рекао је Срни директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

 

Ћулум је послије сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ у Сарајеву изјавио да је из контингента миграната који су до јуче ушли у БиХ њих 868 изразило намјеру за подношење захтјева за азил.

Према подацима безбједносних институција, додао је Ћулум, у БиХ тренутно борави 3.940 мигранта.

"У посљедње вријеме биљежимо посебан притисак на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке одакле траже излаз да би кренули ка земљама ЕУ. Осим узнемиравања грађана нису забиљежени већи инциденти, али су мигранти изузетно нервозни и дрски у контакту са полицијским службеницима", нагласио је Ћулум.

Он је поновио да је велики проблем у вези са процесуирањем миграната који врше кривична дјела.

"Они морају бити процесуирани без обзира на то да ли је познат или не њихов идентитет. Ове године су евидентирана четири кривична дјела која су починили мигранти, а полиција Српске је открила и једно кривично дјело које се односи на кријумчарење миграната", истакао је Ћулум и додао да ће инсистирати код партнерских агенција да питање процесуирања буде уређено.

Ћулум је рекао да је на сједници Оперативног штаба за питање миграција у БиХ констатовано да је мигрантима пружена адекватна здравствена, хуманитарна и друга помоћ током боравка у БиХ.