ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура11/02/2019

ВЕРИ ХОРВАТ НАГРАДА "РИЈЕЧ КОЈА ПОВЕЗУЈЕ"

 

БЕОГРАД, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Српски преводилац Вера Хорват добитница је руске награде "Ријеч која повезује" за најбољи превод са руског језика, објавио је данас "Спутњик".

 

Хорватова је награђена за превод на српски најстаријег руског епа "Слово о походу Игоровом", а признање ће јој бити уручено 1. марта на свечаности у Москви поводом 25 година Добротворног фонда "Препород Tобољска".

"Слово о походу Игоровом" датира из 12. вијека и први пут је преведено на српски језик у издању београдског "Штампара Макарија" и "Ободског слова" из Подгорице.

Ријеч је о капиталном дјелу које вијековима инспирише читаоце. Оригинал рукописа ове књиге није сачуван, а превод је рађен на основу преписа, са задржаним илустрацијама и калиграфским листовима оригиналног текста.

Вера Хорват аутор је више од 30 књига поезије, есејистике и превода. Добитник је више домаћих и иностраних награда за поезију и преводилаштво.

Сибирски фонд "Препород Тобољска" основан је, прије свега, да подржи иницијативе за културни препород Тобољска, али и да подстакне културне везе између Русије и других држава.

Важан дио дјелатности Фонда представља издаваштво веома вриједних књига везаних за културу и традицију Сибира, које се најчешће поклањају библиотекама.