ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/02/2019

СМАЊЕН ПРИЛИВ МИГРАНАТА, ПОВЕЋАЊЕ МОГУЋЕ ОД ПРОЉЕЋА

 

САРАЈЕВО, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Прилив миграната у БиХ знатно је смањен због временских услова и од почетка године регистровано их је 1.045, а будући да је повећање могуће на прољеће један од приоритета је боља контрола да не би били преоптерећени смјештајни капацитети у Унско-санском кантону, саопштено је из Министарства безбједности, након састанка Оперативног штаба за питање миграција у БиХ.

 

На територији БиХ тренутно се налази 3.900 миграната смјештених у седам прихватних центара у Бихаћу, Сарајеву, Мостару, Цазину и Великој Кладуши.

Драган Мектић, предсједавајући Штаба који је данас у Сарајеву разматрао безбједносну и хуманитарну ситуацију, те план за дјеловање надлежних институција, упознао је присутне да Служба за послове са странцима БиХ спроводи процедуру преузимања на управљање прихватних центара у Бихаћу, Бира и бивши Ђачки дом.

Договорено је и да лица које су склона вршењу кривичних дјела буду измјештана у Имиграциони центар у Источном Новом Сарајеву.

Главни приоритет и у наредном периоду биће јачање контроле источне границе БиХ да би био смањен број улазака илегалних миграната.

Гранична полиција БиХ ће у наредном периоду бити попуњена са 100 нових полицајаца, а ускоро ће у функцији бити и 10 чамаца за патролирање на ријеци Сави и Дрини.

У овој години је из ИПА фондова намијењено два милиона евра за подршку и опремање безбједносних агенција у БиХ.

Трошкове смјештаја, исхране и лијечења миграната ЕУ ће са 11 милиона евра финансирати посредством међународних организација.

Осим чланова Штаба, које чине представници свих надлежних институција са нивоа БиХ и ентитета, данашњем састанку је присуствовао и комесар полиције Унско-санског кантона Мујо Коричић.