ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/02/2019

АНЂЕЛКОВИЋ: КЉУЧ ЗА РЈЕШЕЊЕ КОСОВСКОГ ПИТАЊА У РУКАМА АМЕРИКЕ

 

БЕОГРАД, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је кључ за рјешење питања Косова и Метохије у рукама САД, те да Приштина ту не представља озбиљан фактор.

 

"Питање је да ли САД желе компромисно решење. Ако имају добру вољу за то, решења ће бити", рекао је Анђелковић за "Вечерње новости".

Он сматра да доброг тајминга за пресијецање косметског чвора неће бити све док амерички предсједник Доналд Трамп не заврши "рат" са дубоким дијеловима администрације САД, односно док не освоји други мандат.

Бивши дипломата Владислав Јовановић, такође, сматра да је кормило, када је ријеч о Космету, у рукама Запада и додаје да инсистирање на роковима, без ширег отварања ка интересима Србије, прије личи на ултимативни притисак да Београд прихвати оно што му се даје.

"А, то у овом моменту може бити `територијална мрвица`, док би се на другој страни Запад ослободио проблема, а ми бисмо Албанцима поклонили државу", навео је Јовановић.

Он је додао да они хоће све за ништа, те да би стога Србија према сваком постављеном року требало да се односи хладнокрвно.

"Очигледно је да се Западу жури јер је њихов косовски пројекат почео да се круни. Компромис који подразумева да су обе стране допола задовољне сада није реалан и шансе за то ће бити веће за двије-три године", рекао је Јовановић.

Он каже да то није повезано с тим ко је у Бијелој кући јер се америчка политика своди на исто - нема сентименталности, већ само рачуница.

"Зато, ко год да је на власти у Вашингтону, ако буде рачунао да је време да се више `не млати Косовом`, тако ће и бити", истакао је Јовановић.