ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/02/2019

ЗАБРАЊЕН УСТАШКИ ГРБ - УСТАШЕ И ТЕРОРИСТИ ИЗЈЕДНАЧЕНИ

 

БЕЧ, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Аустрија је забранила хрватски грб из усташке Независне Државе Хрватске са првим бијелим пољем, а ова мјера ступа на снагу 1. марта.

 

Министарство унутрашњих послова Аустрије овјавило је смјернице за забрану екстремистичких симбола, међу којима се налазе симболи "Исламске државе" и усташа.

Казне за оне који се оглуше о забрану износе 4.000 евра, а они који понове мораће да плате 10.000 евра, истичу аустријски медији.

Од забране су изузети медијски извјештаји, филмови, позоришне представе и изложбе, али само ако се у њима не пропагира идеологија ових забрањених терористичких и екстремистичких организација.

Листа забрањених симбола допуњена је са још два усташка.

Први је велико латинично слово "У" у којем се може видјети шаховница са првим бијелим пољем, а други забрањени усташки симбол је шаховница са први бијелим пољем изнад које се налази латинично слово "У".

Аустријанци су те усташке симболе ставили уз знакове "Хамаса" и "Хезболаха", које сматрају терористичким организацијама.

Повод за забрану усташких симбола у Аустрији је скандалозни усташки скуп на Блајбургу, који европски медији називају "највећим окупљањем неонациста у Европи".

Овај контроверзни догађај на Блајбургу организује Хрватска бискупска конференција, а покровитељ је Хрватски сабор.

Истовремено са забраном усташких симобола на Западу, хрватска дијаспора изабрала је управо грб са првим бијелим пољем за свој симбол.

На састанку хрватских исељеника у америчком граду Кливленду, одлучено је да овај грб буде њихов заштитни знак, уз образложење да је ријеч о "старом хрватском симболу", наводе хрватски портали.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: