ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости12/02/2019

БРЗА ХРАНА ПОВЕЋАВА РИЗИК ОД ФАТАЛНИХ БОЛЕСТИ

 

ЛОНДОН, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Конзумирање брзе хране као што су бургери, зашећерене цереалије и пице повећају ризик од оболијевања од фаталних болести, пише "Дејли мејл".

 

У најновијем истраживању париског Универзитета Сорбона, које је обухватило 45.000 средовјечних особа, утврђено је да конзумирање превише бургера, пица, бисквита и колача може да вам скрати живот.

Смртни исходи од срчаних обољења, рака и других болести повезани су са конзумирањем "ултра-обрађене хране".

Та проблематична храна укључује чипс, бијели хљеб, готова јела, кобасице, зашећерене цереалије и газирана пића, у суштини сви производи који укључују индустријски поступак.

Лист пише да ова врста хране чини половину исхране просјечног Британца, и то у много већем обиму него у било којој другој европској земљи, и та храна убија прерано.

Брза храна садржи велику количину масноће, засићене масти и шећера, као и контроверзне адитиве као што су натријум нитрат и титанијум оксид.

Претходна истраживања су утврдила да је ова храна богата масноћама, а сиромашна влакнима и да изазива висок притисак и рак.

Такође, вјештачки заслађивачи, који су присутни у брзој храни, повећавају ризик од дијабетеса типа 2 и других метаболичких поремећаја који су главни узроци преурањене смрти.