ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/02/2019

ПЕТИЦИЈА ТРАМПУ ДА ЗАУСТАВИ ПРОГОН ПРАВОСЛАВНИХ НА КОСМЕТУ

 

БЕОГРАД, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Заједница америчких Срба, у оквиру "Косово пројекта", предала је предсједнику САД Доналду Трампу, Конгресу и Стејт дипартменту, петицију са више од 35.000 потписа са захтјевом да се заустави прогон православних хришћана и мањинских заједница на Косову и Метохији.

 

Међу потписницима петиције су лидери заједнице америчких Срба коју чине свештеници православне цркве, носиоци емеритус катедре Научне фондације "Тесла", предсједник Српског националног вијећа, као и многобројни власници малих предузећа, адвокати и правници.

Заједница америчких Срба покренула је потписивање петиције прије нешто више од мјесец дана уз образложење да је ситуација на Космету неодржива, те да је са тог простора етнички очишћено и протјерано више од 250.000 православних хришћана, махом Срба, и других мањина, укључујући Јевреје и Роме, преносе београдски медији.

Иницијатори петиције су упозорили да је велики број људи на Космету убијен, да су куће и имања опљачкани, спаљени и уништени, а више од 150 цркава и манастира је оштећено или у потпуности уништено.

"Хришћани на Косову изложени су бруталном насиљу, а приступ мјестима за молитву је забрањен или блокиран. Хришћани и друге мањине лишене су у потпуности или дјелимично основних потреба - хране, лијекова и медицинских средстава", указују из заједнице америчких Срба и наводе да сви који желе могу да потпишу петицију.