ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/02/2019

РАДИКАЛНИ ИСЛАМИСТИ ПОМАЖУ ГАЧИЋУ У СКРИВАЊУ ОД ПОЛИЦИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је вишеструки убица Един Гачић само један од хиљада радикалних исламиста у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и да међу њима има помагаче који му помажу у скривању од полицијске потјере.

 

Галијашевић је увјерен да Гачићу помажу његови некадашњи саборци из одреда "Ел муџахид" или неки други радикални исламисти.

"Простор на којем се Гачић налази је територија гдје је за вријеме рата дјеловала Четврта муслиманска бригада којом је командовао садашњи главни имам џамије `Краљ Фахд` у Сарајеву, Незим Халиловић Мудерис", рекао је Галијашевић Срни.

Он сматра да су садашњи Гачићеви злочини резултат безбједносних пропуста и ризика које су планирале безбједносне агенције БиХ.

"Гачић није праћен ни надзиран довољно, нити је адекватно процијењен. Ријеч је о патолошком убици, а не како пише у извјештајима `шизоидно-параноидној особи`. Он је, прије свега, девијантан карактер и фанатик“, истакао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, убиства која је починио Гачић су из убјеђења, јер он сматра да то тако треба.

"Tакве су будале ишле да ратују у Сирију, а сада их овдје пуштамо на слободу. Гачић се скрива по кућама и сигурно има помагаче међу истим таквим какав је и он", додао је Галијашевић.

Он је упозорио да се БиХ суочава са посебном врстом друштвене патологије у којој 10.000 таквих попут Гачиућа, ходају Федерацијом, организују вехабијска насеља и наводно хуманитарне организације.

"Гачића свести на ниво његовог психичког стања значи занемарити чињеницу да је преко 300 таквих отишло у Сирију да управо овако убијају, да је хиљаде њих организовало стотине вехабијских насеља у БиХ, да нас УН прате као безбједносни проблем", нагласио је Галијашевић.

Он је поручио да безбједносни сектор не треба да лијечи, већ да рјешава безбједносне проблеме, а Гачић је само врх леденог бријега, појединац у оквиру система који мора бити срушен.

"Гачић је добар повод да се то анализира и да се не гура под тепих више", закључио је Галијашевић.

Гачић је у бијегу од прошлог понедјељка, 4. фебруара, када је у мјесту Подорашац код Коњица убио Сауда Султанића, а у сумњичи се и да је у суботу, 9. фебруара, у Суходолу код Тарчина убио и полицајца ФУП-а Махира Бегића.

Раније је одслужио затворску казну за убиство бившег саборца и своје мајке.