ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/02/2019

ИЗБЈЕГЛИ ИЗ ХРВАТСКЕ ТЕШКО ОСТВАРУЈУ ОСНОВНА ПРАВА

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАР /СРНА/ - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац разговарао је данас са предсједником Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Николом Пузигаћом, који га је упознао о потешкоћама у остваривању права на пензију и признавање радног стажа избјеглих из Хрватске.

 

Пузигаћа је истакао да неки од чланова Удружења имају проблем са добијањем држављанства БиХ, а хрватско држављанство им је раније одузето, те практично немају документа којима би могли да остваре основна права, саопштено је из републичког Секретаријата за расељена лица и миграције.

Штрбац је рекао да ће Секретаријат наставити активности које је спроводило Министарство за избјеглице и расељена лица Српске путем реализације заједничких пројеката и редовног Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица, намијењених рјешавању стамбених питања ових људи, наведено је у саопштењу.

На састанку у Бањалуци, којем су присуствовали и предсједник Скупштине Удружења Винко Вученовић и предсједник Управног одбора Неђељко Малић, разговарано је о проблемима и тешком положају избјеглих из Хрватске, као и о могућностима помоћи и подршке члановима овог удружења.

Из Секретаријата подсјећају да је путем Регионалног програма стамбеног збрињавања /РСП/ у Републици Српској до сада кроз потпројекте "БХ један" и "БХ" два изграђено 30 кућа и уручено 20 пакета грађевинског материјала за породице избјегле из Хрватске.

"У оквиру Потпројеката `БХ три` и `БХ пет` током 2018. и 2019. године ће се изградити још 30 станова и 50 кућа", наведено је у саопштењу.

Представници Удружења захвалили су на подршци коју им је Министарство за избјеглице и расељена лица Српске до сада пружало, те изразили увјерење да ће добра сарадња бити настављена и у наредном периоду са овим секретаријатом.