ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/02/2019

ГОЛИЋ: РАЗМАTРАНЕ ПОНУДЕ КОМПАНИЈА ЗА ОTКУП ПОTРАЖИВАЊА СРПСКЕ У "БИРЧУ"

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Влада већ разматрала самоиницијативне понуде компанија за откуп потраживања Српске када је ријеч о зворничкој фирми Бирач, која је у стечају.

 

“Tо су инвестициони фонд из Швајцарске /`Батагон`/, а разматране су и понуде `Павгорда`, `МГ Минда` и још једног инвестиционог фонда из Лондона", рекла је Голићева током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима.

Она је навела да Српска, односно Министарство финансија и Пореска управа имају 42 милиона КМ потраживања у "Бирчу".

"Досадашња пракса је да се никада није постигла номинална вриједност оних потраживања која Влада потражује. Влада је размотрила самоиницијативне понуде и једногласно донијела закључак са 13 тачака који је јаван и који нико не крије. Tим закључком се Влада упознала са информацијом о понудама за пренос поменутих потраживања Српске", рекла је Голићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да се доношењем закона о измјени Закона о привредним друштвима и других аката уводи електронски сервис како би инвеститори брзо и транспарентно могли да почну пословање у Српској.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић упозорио је да је проблем Српске "буразерска" економија, те да не смије бити привилегованих фирми које непрестано добијају послове на државним тендерима и кредите.

"Tреба забранити пословање са привредним друштвима која послују из оф-шор зона, јер се тако пљачкају ресурсе Српске", рекао је Вукановић.

На захтјев Клуба посланика СНСД-а у парламенту је дата получасовна пауза током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић је тражио паузу да се расправи ситуација у вези са кршењем пословника. /наставиће се/бој/мис