ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/02/2019

ТОРТОСА: ГВАИДО - МАРИОНЕТА ВАШИНГТОНА, УЧИО У СРБИЈИ

 

МОСКВА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Самопроглашени предсједник Венецуеле Хуан Гваидо нешто је мало више од марионете Вашингтона, а у Србију је био послат "да учи", изјавио је амбасадор Венецуеле у Русији Карлос Рафаел Фариа Тортоса.

 

Он је у обраћању посланицима Савјета Руске Федерације, на тему кризе у Венецуели, рекао да је Вашингтон прије десет година "регрутовао" Гваида, који је и предсједник Националне скупштине Венецуеле.

"Гваидо је, према нашим информацијама, регрутован прије отприлике десет година. Њега су послали у Србију да учи, то вјероватно знате. Одатле је све почело", истакао је Тортоса.

Тортоса каже да су САД сматрале да је Гваидо спреман, али да је лидер опозиције потпуно неспреман за овакав задатак и да га је Вашингтон искористио као марионету, јавио је "Спутњик".

Амбасадор Венецуеле нагласио је да концепт "привременог предсједника" не постоји у венецуеланском Уставу и да Гваидо и његови савезници у САД тврде супротно само да би "преварили људе широм свијета".

Тортоса је подсјетио да је економски рат против његове земље започет одмах након смрти бившег предсједника Венецуеле Уга Чавеза и да је то главни узрок политичке кризе.

Дипломата је признао да су Венецуела и њен предсједник Николас Мадуро направили много грешака, али оне нису довеле земљу у овакву ситуацију.

"Постојао је бојкот производње кључних намирница и лијекова. То је почело након смрти команданта Чавеза. Они су започели економски рат одмах након његове смрти", додао је Тортоса.

Тортоса је упозорио да Вашингтон сада тражи некога у редовима војске Венецуеле ко је спреман да изда Мадура.