ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/02/2019

ВИШКОВИЋ: ПРОВЈЕРИTИ ДА ЛИ ЈЕ БИЛО ПРОПУСTА У ВЕЗИ СА НАБАВКОМ ПЕЛЕНА

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће у Српској бити спроведене све процедуре и анализе у вези са набавком пелена за одрасле и дјецу, те да ће бити утврђено да ли је на том плану било пропуста.

 

Вишковић je навео да треба да буду санкционисани сви који су се у вези са тим, евентуално, огријешили, те позвао надлежне да истраже ову ситуацију.

"Имам информацију да имају три понуђача за набавку пелена, да постоје три врсте... Имате Агенцију за лијекове БиХ из које су рекли да су набављачи на тендерима имали све могуће папире и сертификате", рекао је Вишковић током посланичке расправе о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима.

Он је истакао да ће електрична енергија поскупјети 4,9 одсто само за привредне субјекте, али не и домаћинства, те да је Федерација БиХ повећала цијену струје прије него је то учињено у Српској.

"Имају скупљу струју и још прије нас су јој повећали цијену за пет одсто, а ми 4,9 одсто... Влада је на прошлој сједници дала препоруку да у овом моменту на том плану не би требало да иде значајније повећање. Tо смо радили у преговорима са послодавцима и Привредном комором, што говори да ништа није учињено напамет", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је циљ Владе растерећење привреде и смањивање пореза, те да се ради на томе.

"Влада функцинише тек два мјесеца, а у наредни четвртак на сједници биће рјешења о измјени и допуни Закона о порезу на добит, гдје уводимо да све што се набавља у привреди - машине и опрема буде неопорезиво са аспекта повећања привредних субјеката и новог запошљавања у њима", рекао је Вишковић.

Он каже да ће Влада радити тако да никада не буде угрожен буџет и да ће се одговорно односити према грађанима.

"Ова власт је увела обавезу исплате борачког додатка, али у овом моменту немамо простора за његово повећање што не значи да тога неће бити ако се створе услови", рекао је Вишковић и додао да се из будћета годишње за мјесечни и годишњи додатак издваја 70 милиона КМ.

Он је најавио да ће бити урађен сет закона који ће се бавити сивом економијом, закон о фискалним касама, играма на срећу, о осигурању, инспекцијама...

"Чинићемо све да и тиме повећамо приходовну страну буџета", рекао је Вишковић.

Он је навео да су јавне инвестиције једини реалан покретач привреде Српске, те да ће заједно са Србијом на том плану бити рађене хидроелектране "Фоча" и "Паунци".

"У петак сам у Србији и понудићу да и ХЕ `Бук бијела` радимо са Србијом, јер ми је стало да то радимо са том земљом и да то урадимо што прије. Не желим дуготрајне процедуре", каже Вишковић.

Када је ријеч о градњи ауто-пута од Добоја према граничном прелазу Рача, Вишковић је навео да убрзано треба радити на рјешавању имовинско-правних односа.

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић је, реплицирајући опозиционим посланицима, навела да је Влада 2003. године продала зворничку Фирму "Бирач" и да у њој нема власништво, али има потраживања од 42 милиона КМ од укупно признатих 90 милиона КМ.

Она је истакла да Српска никоме није продала своја потраживања, већ да је само разматрала самоиницијативне понуде и у вези са тим једногасно донијела закључке који су објављени у свим средствима информисања.

"У њима су одреднице да се одржи производња, новим улагањима отворе нова радна мјеста и задрже стара и да се, након откупа потраживања Српске, уложи у технолошки развој", рекла је Голићева.

Она је напоменула да је Влада разматрала самоиницијативне понуде четири компаније и инвестициона Фонда за откуп потраживања Српске када је ријеч о зворничкој фирми "Бирач" у стечају, али да је само швајцарски фонд /"Батагон"/ исказао намјеру за откуп потраживања након тражених гаранција из закључака Владе Српске.

Министар правде Српске Антон Касиповић је рекао је да постоји уредба Владе о висини накнада и награда за нотарске услуге, те ће надлежни органи санкционисати одговорне уколико буде утврђено да у локалним заједницама и широм Српске постоје различите цијене тих услуга. /наставиће се/бој/мис