ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/02/2019

БОГОСЛОВИЈА ОБИЉЕЖИЛА КРСНУ СЛАВУ

 

ЗАГРЕБ, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Богословија при манастиру Крка у Далмацији обиљежила је данас крсну славу - Света три јерарха.

 

Литургију су у манастиру Крка служили Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископи славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, осечкопољски и барањски Херувим и далматински Никодим, саопштено је из Епархије далматинске.

Епископ Сергије рекао је након литургије да су ова три светитеља оставила људима у насљеђе начин на који ће приступити Богу, као и да се у њиховим личностима крије пуноћа Светог Духа, која је из њих исијавала цијелог живота.

"Славећи пастирску и богословску делатност Светог Василија Великог, славимо и оштроумност Григорија Богослова, а пажљиво слушајући медоточно слово Јована Златоустог бивамо узнесени у реалност Царства Божијега", додао је епископ Сергије.

Епископ Никодим захвалио је свим пријатељима и добротворима манастира Крке и Богословије.

Након свете литургије, у сали Богословије одржана је приредба посвећена животу три велика светитеља - Василију Великом, Јовану Златоустом и Григорију Богослову.

Ученици Богословије извели су музичко-драмски програм, који су припремили уз помоћ својих професора.

Манастир Крка налази се три и по километра источно од Кистања, у кањону ријеке Крке у Хрватској.

Од свога постојања, манастир Крка је био најзначајнији духовни и културни центар православља у Далмацији.

Богословија "Света три јерарха" у манастиру Крка је најстарија српска богословија. Основао је 1615. године митрополит дабробосански Теодор, чије је сједиште у то вријеме било у манастиру Рмњу. Богата историја манастира Крке је уједно и историја Богословије.