ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/02/2019

РАЗМОTРЕН НАЦРT ЗАКОНА О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О ПРИВРЕДНИМ ДРУШTВИМА

 

БАЊАЛУКА, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о измјени Закона о привредним друштвима, чији је циљ наставак реформе у складу са опредјељењем Владе Српске за успостављање могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

 

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић је у завршној ријечи о нацрту овог акта рекао да ће приједлози посланика, изнесени током скупштинске расправе, бити детаљно размотрени и анализирани како би се направио што бољи закон.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић истакао је да електронска регистрација привредних друштава представља унапређење, али да треба дефинисати ко ће вршити контролу регистрације с обзиром на то да нотари у будућности неће обављати овјеру потписа оснивача или овлашћеног лица.

Петковић је рекао да проблем могу представљати надриписари који у том смислу никоме неће подносити рачун за свој рад.

"Суштинско питање је - да ли ће нас измјене овог закона коштати више или мање?", упитао је Петковић, током посланичке расправе о Нацрту закона о измјени Закона о привредним друштвима.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да ће Закон о измјени Закона о привредним друштвима и увођење електронске регистрације донијети ефикаснију, јефтинију и бржу регистрацију привредних субјеката, те да Влада треба да настави са реформама у овој области.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да ће се електронским путем поједноставити регистрација привредних субјеката, али да привреда Српске има проблем са корупцијом и судовима, јер неки стечајни поступци у предузећима трају предуго. /наставиће се/бој/мис/дад