ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/02/2019

ЕВРОПСКА УНИЈА БИ МОГЛА ДА ЗАВРШИ КАО СОВЈЕТСКИ САВЕЗ

 

ЊУ ЏЕРСИ, 12. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Уколико се ЕУ не пробуди и на вријеме не препозна унутрашње и спољашње пријетње завршиће као Совјетски Савез, упозорио је мађарско-амерички милијардер Џорџ Сорош.

 

Сорош, који је и либерални политички активиста, рекао је да ЕУ мора да препозна пријетњу која долази од њених непријатеља и да се народ Европе мора пробудути прије него што буде касно.

"Уколико то не учине, завршиће као Совјетски Савез 1991. године", изјавио је Сорош, алудирајући на распад Совјетског Савеза.

Сорош сматра да ЕУ проживљава "револуционарни тренутак", да је исход тога веома неизвјестан, а европски лидери и обични грађани Уније не обраћају пажњу на ову чињеницу.

Милијардер каже да су избори за Европски парламент расписани за мај сљедећа тачка у којој ће доћи до сукоба у ЕУ и да се очекује да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

Говорећи о ситуацији у њемачкој политици, Сорош је оцијенио да Влада њемачког канцелара Ангеле Меркел неће моћи до краја мандата да дјелује проевропски, јер је у њеном саставу десничарска партија Алтернатива за Њемачку, која је гласове освојила евроскептичним и антисистемским обећањима, јавио је Си-Ен-Би-Си.

Сорош је подсјетио и на "Брегзит" у Великој Британији, протесте у Француској, утицајне десничарске власти у Италији и упозорио да све то, уз тренутну политику у Њемачкој, потреса темеље ЕУ.

Милијардер упозорава и на антимигрантску политику и антидемократске поступке у источној Европи, који су државе као што су Мађарска и Пољска довеле на стазу која води ка потенцијалном дисциплинском поступку од остатка ЕУ.

"Како би препознала унутрашњу и спољашњу пријетњу, Европа мора да препозна своје непријатеље и да пробуди успавану проевропску већину, коју ће мобилисати у одбрани вриједности на којима је основана ЕУ. У противном ће сан о уједињеној Европи постати кошмар 21. вијека", каже Сорош.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: