ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/02/2019

ПУТ КА ЕУ НИЈЕ УСЛОВЉЕН ЧЛАНСТВОМ У НАТО

 

БАЊАЛУКА, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је за њу очекиван став да приступање БиХ ЕУ није условљено чланством у НАТО и да у формалним и званичним условима за кретање неке државе ка ЕУ нигдје не пише да претходно мора бити члан Алијансе.

 

"Формални захтјев те врсте не постоји. Један број држава централне и источне Европе, као и Балтика постале су чланице НАТО-а прије уласка у ЕУ, али не зато што је то био услов, већ зато што је то било опредјељење тих земаља. Није нужно да држава мора бити члан НАТО-а да би постала члан ЕУ", оцијенила је Цвијановићева.

Она је то илустровала примјерима војно неутралних земаља - чланица ЕУ, попут Шведске и Аустрије, које сарађују са НАТО-ом кроз програм "Партнерство за мир".

Она је са жаљењем оцијенила да је тешко очекивати да буде убрзан европски пут БиХ, иако би то, како је истакла, донијело многе предности.

"То јесте наше стратешко опредјељење. Желимо да идемо европским путем, али нажалост нећемо тамо стићи због разних ствари и околности. Међу њима је и чињеница да у ЕУ немате консензус у погледу да она треба да се шири прије него што сама себе консолидује", навела је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Наводећи да је један од оптерећујућих елемената везан за излазак Велике Британије из ЕУ, Цвијановићева је рекла да осим тога постоје и неке државе чланице ЕУ које су скептичне према земљама Балкана због скепсе везане за тај простор.

"То је једна димензија, а друга је у каквом се стању налазе државе које су претенденти за чланство које јесу на путу према Бриселу, али су неједнако удаљене од Брисела", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у овој регији постоји много отворених питања међу којима су нека једнако отворена као што су била и прије 20 година и неки од процеса нису заокружени.

"То утиче и на стабилност, економски потенцијал и безбједносну слику државе која жели да испуњава услове да би постала чланица ЕУ. То су ствари које нас оптерећују, много неусаглашених питања, а мало је примјера гдје се види да се нешто поправило. Углавном су то једнако лоши односи или су чак и погоршани у неким аспектима", додала је Цвијановићева.

Као примјер, предсједник Српске навела је таксе које је самопроглашено Косово наметнуло Србији и БиХ, односе између Хрватске и Србије које никако не успијевају да постигну комуникацију са више разумијевања, као и чињеницу да се неки у БиХ не могу помирити са тим да не могу имати БиХ каква је била прије рата, а неки други мисле да ће нестати Република Српска.

"Али, не треба губити наду, нити стајати на путу у покушајима да се сва та питања рјеше за будућност цијеле регије", рекла је Цвијановићева и додала да унутар БиХ никако не може да се створи кохезиони елемент и међусобно повјерење.

Говорећи о међународном положају Српске, Цвијановићева је истакла да све њене институције имају један циљ - да се промовише оно што јесте Република и да се нађу људи који рационално могу да посматрају овај простор и могу разумјети проблеме у БиХ и у регији.

"У оквиру таквих односа Српска тражи себи мјесто и могућност да искомуницира поруку о себи и о томе какви су овдје реални односи, као и на који начин ми сматрамо да се одређени проблеми могу превазићи", појаснила је Цвијановићева, нагласивши да у томе нема ничега што би било против некога.

Осврћући се на предстојеће изборе у ЕУ, Цвијановићева је изнијела очекивања базирана на основу анкета које је имала прилику да види да ће вјероватно десница бити доминанта политичка снага у институцијама Уније.

"Да ли ће /након избора/ постојати другачији однос према Балкану, видјећемо. Мислим да ће се он мање-више задржати на истом нивоу какав је сада", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да не треба пропуштати прилике без обзира на то ко је на власти или ко је доминантан у институцијама ЕУ, наводећи да ће увијек бити оних који ће дати снажну подршку кретању ка Европи, али и оних који ће бити скептични.