ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

18/02/2019

ЦИЉ КОМИСИЈА ЗА САРАЈЕВО И СРЕБРЕНИЦУ - ИСТИНУ О СТРАДАЊУ ИЗМЈЕСТИТИ СА ПОЛИТИЧКОГ ТЕРЕНА

 

БАЊАЛУКА, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Намјера институција Републике Српске када су ушле у формирање комисија које се тичу Сребренице и Сарајева била је да се прича у вези са страдањем измјести са политичког терена и да се тиме баве људи који имају међународни ауторитет, те да на основу чињеница утврде истину, рекла је предсједник Републике Жељка Цвијановић.

 

Говорећи и формирању комисија за утврђивање истине о страдањима у Сребреници и Сарајеву, Цвијановићева је рекла да Српска и њене институције не смију престати да трагају за истином.

"Много тога што је било послије окончања рата засновано је на стереотипима и многим искривљеним чињеницама. При томе не желим да повриједим било коју жртву или чланове њихових породица. Ми говоримо о томе да морамо имати једнаке аршине када је ријеч о страдањима. Без једнаких аршина, којих нажалост није било, просто не можемо да дођемо до помирења", нагласила је она.

Цвијановићева је за Радио Републике Српске рекла да је посебно оптерећујуће да је, генерално, приликом вођења судских процеса на нивоу БиХ и међународном нивоу прво креирана политичка матрица.

"Направљен је политички оквир ко је крив, ко није, ко је жртва, ко агресор, а онда се судским пресудама настојао попунити тај политички оквир па је онда испало да су судске пресуде у функцији потврђивања политички дефинисаних теза или ставова или неког задатог стања", оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да то представља огромну фрустрацију, превасходно у Српској, за Србе који су сматрали да сви треба да имају једнак приступ правди, а не да он буде селективан.

"Формирање комисија један је од начина да се трага за истином и дође до ње и не спорим да то треба да се ради у сваком појединачном случају. Али креирање политичке матрице и њено попуњавање правосудним одлукама апсолутно је дало искривљену слику и погрешне посљедице и, плашим се, трајно уништило повјерење међу људима", нагласила је Цвијановићева.