ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/02/2019

ПРЊАВОР И ЦЕНТАР САРАЈЕВО ПОТПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ У КУЛТУРИ

 

ПРЊАВОР, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представници Прњавора и општине Центар Сарајево потписали су данас у Прњавору меморандум о сарадњи у области културе двије општине.

 

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је присуствовао потписивању меморандума, рекао је да овакви споразуми и успостављени вид сарадње двије општине може бити добра препорука и за друге локалне заједнице у БиХ.

"Отворили смо много тема и начина како можемо сарађивати, отворили смо многа врата за становнике обје општине како би могли да остваре свој интерес. Од договорених већих активности у наредном периоду једна од најважнијих регулисана је данас потписивањем споразума о културној сарадњи", истакао је Томаш.

Он је изразио увјерење да Прњавор с обзиром на разноликост и мултиетичност може пуно понудити пријатељским општинама, али и искористити све предности које има сарајевска општина Центар.

Томаш је представницима ове општине захвалио за сву помоћ и подршку коју је Прњавор имао у протеклих нешто више од годину дана колико сарадња активно траје.

"Важно је да су нам помогли и у финансирању одређених инфраструктурних пројеката. Један од њих је и санација пута у мјесној заједници Коњуховци, који ће бити завршен до краја године", додао је Томаш.

Он је захвалио и за подршку пружену Исламској вјерској заједници у Прњавору, као и за подршку и финансијску помоћ пружену појединцима из ове локалне заједнице који су у стању социјалне потребе.

Начелник општине Прњавор од наредних видова подршке сарајевске општине Центар навео је заједничку едукацију општинских службеника и људи из невладиног сектора за писање пројеката за претприступне фондове, као и помоћ у изради секторских стратегија развоја.

Начелник општине Центар Сарајево Неџад Ајнаџић рекао је да је захвалан за активности које предузимају локална власт и становници Прњавора на успостављању добре међусобне сарадње.

"Остајемо на правцу да желимо општину Прњавор имати за братску", поручио је Ајнаџић.

Предсједник Општинског вијећа Центар Сарајево Каролина Карачић изразила је наду да је потписивање меморандума у оквиру културне сарадње само почетак значајније будуће сарадње с обзиром да ове двије општине имају сензибилитет према мањинама, сличност у погледу великог броја националности и националних мањина, и да ће управо то бити платформа на којој ће се даље продубљивати и развијати међусобни односи.

"На подручју ове општине подржали смо значајан број пројеката социјалног аспекта, као и обнову неких локалних путева. Меморандум о културној сарадњи је наставак и путоказ за даљи развој", рекла је Карачићева.

У делагацији из Сарајева био је и одборник у Скупштини Центар Сарајево Велија Катица који је рекао да та општина окупља пријатељске општине и учествује у интернационалним пројектима из различитих области и тако остварује конекцију са сарадницима и ради на побољшању живота грађана.

"Између ове двије општине може се остварити значајна сарадња у обезбјеђењу подршке узгоју липицанера, односно подршка ергели `Вучијак`. У наредном периоду на том пољу очекујемо значајну и стручну сарадњу у развоју ове изузетно значајне ергеле за цијелу БиХ", истакао је Катица.

Предсједник Комисије за мјесне заједнице и сарадњу са општинама и градовима општине Центар Сарајево Муниб Милишић рекао је да је увјерен да не постоји ниједан разлог да међусобна сарадња не буде подигнута на виши ниво.

"Како смо почели и шта радимо ваљан је пут и требамо га само наставити", каже Милишић.