ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

19/02/2019

ЋУРИЋ: РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА УГРАДЊУ ЛИФТА НА ФПМ

 

TРЕБИЊЕ, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Град Tребиње расписао је јавну набавку за уградњу лифта на Факултету за производњу и менаџмент /ФПМ/, коју ће финансирати кабинет предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са око 68.000 КМ, рекао је Срни замјеник градоначелника овог града Мирко Ћурић.

 

Ћурић је истакао да је ријеч о инвестицији за коју је Цвијановићева изразила спремност да је финансира њен кабинет, а која ће допринијети да студенти-лица са инвалидитетом имају лакши приступ предавањима, вјежбама, консултацијама и испитима.

"Драго ми је што смо само седам дана након посјете и обећања госпође Цвијановић почели са реализацијом овог пројекта", навео је Ћурић, који је као кандидат СНСД-а на изборима за градоначелника Требиња одржаним 17. фебруара освојио највише гласова.

Он је истакао да се одмах након завршетка тендерске процедуре очекује почетак радова на уградњи лифта, напомињући да је ово и доказ да радна атмосфера и тимски рад могу да ријеше и дугогодишње проблеме у локалним заједницама.

Уградња лифта највише ће значити студентима овог факултета - Милици Ијачић и Душану Галићу, које, како би присуствовали појединим предавањима, колеге морају да носе уз степенице.

Студент треће године овог факултета Милица Ијачић рекла је да јој је требало седам година да донесе одлуку да почне да студира, јер није имала адекватне услове на факултетима у Tребињу, док би јој одлазак у други град био још већи проблем, јер би је тамо дочекали неприлагођени домови за особе са инвалидитетом.

"Протекле двије и по године имала сам несебичну подршку својих колега који су ме сваки дан носили на предавања, чак и када бих закаснила излазили су по мене, те велико стрпљење професора и декана Душана Јокановића који је био истрајан у изналажењу рјешења за прилагођавање факултета", истакла је Ијачићева.

Она је навела да су и професори често знали да сиђу у ходник у приземљу зграде како би јој одржали консултације.

"Уградња лифта неће значити само нама, јер ово представља и отварање могућности за студирање студената са инвалидитетом из читаве Републике Српске и шире. Много особа са инвалидитетом се одлучи да не настави своје школовање управо због неприлагођености објеката, па данас могу рећи да сам поносна на свој град, Републику и факултет који ће бити приступачан свима", навела је Ијачићева.

Истог мишљења је и студент прве године Душан Галић, коме инвалидска колица нису препрека да редовно посјећује предавања и стиче нова знања.

"Више неће морати да ме носе на одређена предавања. Ово је веома значајно за Милицу и мене. Хвала надлежним што су уочили овај проблем и изашли нам у сусрет", рекао је Галић.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Душан Јокановић изразио је захвалност предсједнику Републике и требињској Градској управи јер су се одлучили да као један од приоритета истакну овај проблем.

Он је рекао да ће овом инвестицијом требињски факултет бити међу ријетким у Републици Српској који ће бити прилагођен особама са инвалидитетом.

Јокановић је подсјетио да је захваљујући Влади Републике Српске на згради факултета реновирана фасада, уграђени нови прозори, те саниран кров, али и набављена нова опрема.

Факултет за производњу и менаџмент има око 200 студената на смјеровима индустријско инжењерство за енергетику и индустријски менаџмент.

На факултету, осим основних, постоје и студије другог степена.