ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

19/02/2019

РАЗВИТИ ПОЛИТИКЕ У ОБЛАСТИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 

САРАЈЕВО, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Заштита животне средине чини трећину легислативе ЕУ и зато је веома важно развити политике у тој области у БиХ, рекао је данас у Сарајеву амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг.

 

Током радног ручка, уприличеног за министре просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренку Голић, спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирка Шаровића, те министра заштите животне средине и туризма Федерације БиХ Едиту Ђапо и градоначелника Брчко дистрикта Синишу Милића, Хагелберг је изразио задовољство што су министри посвећени овом процесу.

"Радује ме да је Амбасада Шведске у могућности да подржи БиХ у почетним корацима развоја стратешких докумената заштите животне средине, укључујући ниво БиХ, али и ентитетске нивое, и то уз помоћ знања и екпертизе стручњака из Стокхолмског института за заштиту животне средине /СЕИ/", рекао је Хагелберг.

Министри су потврдили потребу и важност постојања стратешког планирања сектора заштите животне средине, као и постојање акционих планова, те изразили спремност да заједнички раде на његовом развијању уз техничку подршку СЕИ-ја и Шведске, саопштено је из шведске Амбасаде.

Циљ данашњег састанка јесте промовисање почетних активности у вези са пружањем подршке развоју стратешких докумената заштите животне средине у БиХ.

У почетном периоду, СЕИ треба да изради детаљни пројектни документ и услове за дугорочни пројекат који се односи на развој стратегија заштите животне средине у БиХ.

Овај документ биће основа за доношење одлуке да ли ће Шведска финансирати пројекат.

Састанку су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, те представници Института и Амбасаде Шведске.