ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

УСКОРО КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МАРКА ВИДИЋА ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

 

ОЏАК, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Мјештани села Доња Дубица, општина Оџак, припремају нову кривичну пријаву Тужилаштву БиХ против бившег припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Марка Видића због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима на овом подручју, рекао је Срни мјештанин овог села Марко Драгић.

 

"Видић је био командир вода ХВО-а под чијом командом је српско становништво из Доње Дубице протјерано, затворено у логор, жене силоване и сва имовина запаљена", тврди Драгић, који је један од организатора подношења нове кривичне пријаве.

Он каже да су мјештани Доње Дубице принуђени да правду траже у Тужилаштву БиХ јер је Тужилаштво Посавског кантона раније одбило да процесуира овај случај уз образложење да нема довољно доказа.

"Спремамо се да поново покренемо овај случај јер знамо ко је командовао водом, све остало је познато и евидентно по разним архивама. Идемо поново у процесуирање ратног злочина над српским цивилима на подручју оџачке Посавине", рекао је Драгић.

Он је напоменуо да на подручју оџачке Посавине нису истражени, ни процесиурани ратни злочини почињени над Србима у протеклом рату.

"На подручју општине Оџак више од 800 Срба било је у заробљеништву, од којих су многи убијени, попаљена је сва имовина. Примјер за то је мјесто Доња Дубица у којој је од 214 српских кућа 181 запаљена у вријеме када ниједног становника у селу није било", нагласио је Драгић.