ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

ДОДИК: БиХ СЕ ПОКАЗАЛА КАО НЕСПОСОБНА ДА БРАНИ СВОЈ ПРОСТОР

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је било много пропуста у вези са мигрантима, да се БиХ показала неспособна да брани свој простор и да сада постоје отворени проблеми на које треба реаговати.

 

Додик је нагласио да су била безуспјешна ранија упозоравања и да потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да ријеши ниједан проблем.

"Чињеница да није формирана власт и да они који треба да оду са функција нису мотивисани да врше своје обавезе говори колико је то широко за различите могуће негативне посљедице са којима ћемо морати да се суочимо", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је рекао да је свјестан постојања миграната и у другим земљама, али да у БиХ то има своју специфичност и сваки њихов прилив изазива драматичне политичке процесе који могу да угрозе унутрашњу и политичку стабилност.

Према Додиковим ријечима, БиХ има ту несрећу што се граничи са ЕУ, која "узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно".

"Још нам пошаљу пара да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. И они су, у међувремену, отворили тај проблем, а онда неки у ЕУ говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Нека их узму код себе и нека то рјешавају. Када већ имају паре нека онда сами одреде кампове", поручио је Додик.

Додик је додао да постоји комуникација са Србијом и Црном Гором, али да се треба суочити са реалношћу јер и они покушавају да што прије дислоцирају мигранте који иду кроз њихову земљу.