ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

СРБИ ЖЕЛЕ КОНСЕНЗУС БЕЗ СТРАНОГ УТИЦАЈА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да представници српског народа у институцијама БиХ чине све да очувају стабилност и мир, те да обезбиједе постизање консензуса о свим отвореним питањима, али без мијешања странаца.

 

"Наша политика јесте да што прије буде укинута функција високог представника како би БиХ створила услове да може самостално да дјелује на међународном политичком плану, али и да из Уставног суда БиХ буду удаљени судије странци који су доносили сумњиве одлуке, најчешће на штету и на терет српског народа", рекао је Додик новинарима.

Он је рекао да је циљ и да БиХ испуни Упитник Европске комисије и што је могуће прије достави одговоре на питања ЕУ, како би се урадило мишљење и кренуло даље ка европским интеграцијама.

Према његовим ријечима, српска страна у цијелости заступа политику да све активности у вези са НАТО путем буду заустављене јер то није у интересу српског народа и Републике Српске.

"То су наше јасне политике у овом времену. Оне ће одређивати активности које ћемо вршити у наредном периоду. У БиХ има и оних који другачије мисле, али има и питања о којима можемо да се договоримо", навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да у овом тренутку остаје отворено питање формирања власти на заједничком нивоу БиХ и истакао да неформирање власти највише иде на штету саме БиХ.

"Били смо у Бриселу и тамо је речено да ничим није условљено формирање власти у БиХ, ни НАТО путем ни МАП-ом, ни упитницима ни било чиме, него да је само потребно што прије формирати власт. То сам тачно тако разумио, а како су разумјели други, то питајте њих", поручио је Додик.