ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

ПОБОЉШАТИ КВАЛИТЕТ УСЛУГА ВОДОСНАБДИЈЕВАЊА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Циљ промоције пројекта "Регионална мрежа за развој капацитета за услуге водоснабдијевања и одводње отпадних вода" је унапређење капацитета јединица локалних самоуправа и водовода у Републици Српској, рекао је генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић.

 

"Покушаћемо дати одговор на питање како унаприједити област управљања водоводним системима у Републици Српској. Заинтересованост Савеза за организовање овог догађаја произилази из чињенице да смо заступници интереса јединица локалне самоуправе, а са друге стране општине и градови су оснивачи водоводних предузећа у Српској", истакао је Пантић.

Савез општина и градова Републике Српске у сарадњи са удружењем "Водоводи Републике Српске" представили су данас у Источном Сарајеву предности и вриједности пројекта "Регионална мрежа за развој капацитета за услуге водоснабдијевања и одводње отпадних вода", укључујући производе за развој капацитета јавно-комуналних предузећа.

Стручна анализа показала је да су недостатак економског развоја и финансијских ресурса највећи изазови за развој капацитета локалних заједница у регији када су у питању услуге водоснабдијевања и одводње отпадних вода.

Производи за развој капацитета, образовање и савјетодавна подршка потребни су у проналажењу ресурса, стварању мреже стручњака и стицању и размјени знања.

Предсједник Удружења "Водоводи Републике Српске" Зоран Поповић истакао је да пројекат пружа едукацију, обуку и савјете, с циљем пружање подршке у развоју локалне заједнице, односно, у побољшању квалитета услуга у водоснабдјевању и одводу отпадних вода.

"Циљ је да се приближимо грађанима у што бољој и ефикаснијој услузи. Покушаћемо пренијети стечена знања конкретно на локална предузећа", истакао је Поповић, који је и директор предузећа "Водовод" из Бањалуке.

Поповић је рекао је да са жељом да се пружи боља услуга грађанима у водоснабдијевању и одводу отпадних вода, Удружење прави планове и покушава да стечена искуства у сарадњи са међународним организацијама и различитим активностима пренесе водоводним предузећима на ниво локалне заједнице.

Директор њемачког друштва за међународну техничку сарадњу /ГИЗ/ у БиХ Петар Волф нагласио је да је поносан на чињеницу да су допринијели развоју овог пројекта и пожелио успјех у реализацији планираних активности.

Представљања пројекта који спроводи Савез општина и градова у сарадњи са Мрежом асоцијација локалних власти Југоисточне Европе и Међународном асоцијацијом водоводних предузећа у сливу ријеке Дунав одржано је у Административном центру града Источно Сарајево.

Представљању пројекта присуствовали су градоначелници, начелници општина, директори водоводних предузећа, представници донатора, ресорних министарстава и представници академске заједнице.