ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

СИСТЕМСКИ РЈЕШАВАТИ ПИТАЊА ДЕМОГРАФСКОГ РАЗВОЈА

 

БАЊАЛУКА, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Републици Српској је у посљедњих 20 година уписано за 30 одсто мање основаца, па је системски потребно ријешити проблеме који се тичу демографског развоја, оцијенио је данас у Бањалуци члан Савјета за демографску политику Српске Драшко Маринковић.

 

"Демографски проблеми увијек су актуелни, али још немамо одговоре на настале процесе. Брза рјешења у овој области нису могућа, него системски рад. Сагледаћемо шта ће бити препоруке и која су рјешења у земљама у окружењу, зато што су демографски показатељи и процеси у Српској комплексни", рекао је новинарима Маринковић након конститутивне сједнице Савјета за демографску политику.

Он је напоменуо да је потребно урадити системску анализу да би се видјело које су социјалне и пронаталитетне мјере.

Маринковић је навео да је у Српској у посљедњих 20 година и за 20 одсто мање уписаних средњошколаца, што утиче на број уписаних студената, али да је у том периоду и за 30 одсто мање рођених.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић нагласила је да ће бити сачињен план активности који ће бити предложен Влади Српске, а министри, који су чланови Савјета за демографску политику, извршиће потребне процјене и анализе.

"Базираћемо се на кључне области у друштву, а то су питања младих, њихово запошљавање, давање одређених олакшица, подршка породици и родитељству. Савјет за демографску политику опредијељен је да одговорно и професионално приступи питању демографије, што је национални циљ", рекла је Давидовићева, која је и предсједник овог савјета, који би за два мјесеца требало поново да засиједа.

Давидовићева је напоменула да је договорено и формирање комисије коју ће чинити стручњаци из области демографије.

Сједници су присуствовали министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Присуствовали су и представник Фонда здравственог осигурања Српске Стојан Вукајловић, директор Републичког завода за статистику Јасмин Комић, директор Универзитетског клиничког центра Српске Владо Ђајић, те генерални секретар Народне скупштине Српске Небојша Згоњанин.