ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

20/02/2019

БЕРЛИН ОДЛУЧАН ПО ПИТАЊУ ЗАБРАНЕ ИЗВОЗА ОРУЖЈА

 

БЕРЛИН, 20. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Њемачка остаје при одлуци о обустави извоза оружја Саудијској Арабији чиме је одбацила упозорења Лондона да би ембарго могао да нанесе штету европској кредибилности и мировним напорима у Јемену.

 

"Став њемачке Владе је да нећемо испоручивати оружје Саудијској Арабији", рекао је министар спољних послова Њемачке Хајко Мас након разговора са британским колегом Џеремијем Хантом.

Мас је нагласио да ће свака наредна одлука зависити од развоја ситуације у Јемену и од тога да ли се оно што је договорено на мировним преговорима у Стокхолму примјењује.

Хант је рекао да Британија има стратешке односе са Ријадом и да је захваљујући томе могла да игра важну улогу у мировним преговорима око Јемена.

"Сматрамо да ће промјена наших трговинских односа са Саудијском Арабијом лоше утицати на нашу позицију и смањиће наш утицај на тај процес", рекао је Хант.

Њемачки лист "Шпигл" објавио је раније да је Хант упутио писмо Масу у коме изражава незадовољство због одлуке о извозу, која је донesena у октобру прошле године након убиства саудијског новинара Џамала Кашогија.

Како пише "Шпигл", Лондон тражи од Берлина да изузме из ембарга на оружје велике европске војне пројекте као што су борбени авиони "еурофајтер" и "торнадо".

Оба авиона садрже њемачке компоненте. Забрана извоза, према томе, има домино ефекат на друге европске компаније укључене у израду авиона, наводи АФП.