ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости28/02/2019

ПОЛУИДЕНТИЧНИ БЛИЗАНЦИ ДРУГИ ПУТ У СВИЈЕТУ

 

БРИЗБЕЈН, 28. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Љекари у Аустралији документовали су веома риједак случај "полуидентичних близанаца" и вјерује се да је ово тек други пут у свијету.

 

Дјечак и дјевојчица, који сада имају четири године, из Бризбејна у Аустралији, идентични су по мајчиној страни, али дијеле само дио очевог ДНК, што их сврстава негдје између идентичних и близанаца по оцу.

Љекари кажу да је ово изузетно риједак феномен, а ембриони у оваквим случајевима често не преживе.

Професор Николас Фиск, који је предводио тим који се бринуо о мајци и дјеци у болници у Бризбејну 2014. године, рекао је да су љекари током рутинског прегледа открили да је ријеч о полуидентичним близанцима.

Ово је први пут да су полуидентични близанци идентификовани током трудноће.

Двадесетосмогодишњој мајци то је била прва трудноћа, а дјеца су зачета природним путем.

Случај је објављен у часопису за медицину "Нова Енглеска" /Tхе Неw Енгланд Јоурнал оФ Медицине/.

Идентични близанци су истог пола и дијеле исте гене и физичке карактеристике.

Полуидентични близанци се развијају када се једна неоплођена јајна ћелија дијели прије оплодње и тада је оплоде два одвојена сперматозоида.

Неидентички близанци могу да буду истог или различитог пола и не личе међусобно ништа више у односу на брата и сестру рођене са временским размаком.

У овом случају, дошло је до три сета хромозома, а не стандардно два, и то један од мајке а два од оца. Близанци у овом случају обично не преживе због три сета хромозома који нису компатибилни са животом.