ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/03/2019

ЦИЦОВИЋ: У БиХ ИСТО ПРАВНО НАСИЉЕ КАО ПРИЈЕ 27 ГОДИНА

 

БЕОГРАД, 7. МАРТА /СРНА/ - Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је данас да је референдум у БиХ од 1. марта 1992. године организован у условима правног насиља а да је сада, 27 године послије тога, у БиХ потпуно иста ситуација у којој се не поштује Устав.

 

Цицовић је рекао новинарима уочи трибине "Референдум о сецесији БиХ 1992. и стварање Републике Српске - 27 година касније" да би о тој теми морало и више и чешће да се разговара.

"Пре свега што је то био период у коме је владало једно правно насиље, период у коме се није поштовао Устав тадашње нам заједничке домовине", рекао је Цицовић.

Он је подсјетио и да је Скупштина тадашње БиХ донијела одлуку без присуства Срба, додајући да и то "довољно само по себи говори да ни тај референдум није био ни легитиман ни легалан".

"И сада, 27 година послије, имамо потпуну исту ситуацију јер послије завршетка рата и усвајања Дејтонског споразума, који је и донио Устав БиХ... поново је наступило правно насиље", нагласио је Цицовић.

Према његовим ријечима, поново је наступило непоштовање тог заједничког Устава под притиском и уз велику подршку високих представника у БиХ.

"Вршено је правно насиље над тим Уставом и преношене су правне надлежности са нивоа Републике Српске на ниво БиХ", рекао је Цицовић.

Он сматра да се "у Федерацији БиХ није разумјело да је потписом Дејтонског споразума наступио мир" и да је наступио период у коме треба градити БиХ засновану на одредбама Устава.

Цицовић је подсјетио да се у том уставу каже да је БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и ФБиХ.

"Стално се оспорава наш Дан Републике, а ево и сад се, у континуитету оспорава име /Републике Српске/. Хтјели смо да овом трибином још једном расвијетлимо све то што се дешавало у БиХ од 1992. године и послије јер поново имамо исто понашање које је засновано на непоштовању основног акта једне државе - Устава", рекао је он.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: