ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

08/03/2019

ГЛУМАЦ У ПОЛИТИЦИ ИЛИ ЧОВЈЕК КОМПРОМИСА?

 

"У сваком случају, нешто ће се морати дати, али треба питати људе путем референдума или путем интернета како све треба испасти и шта ћемо тачно дати", сматра глумац Владимир Зелински, који води у анкетама пред предсједничке изборе.

 

КИЈЕВ, 8. МАРТА /СРНА/ - На чело Украјине првих дана априла могао би доћи глумац - комичар Владимир Зелински, који, према посљедњим анкетама, има највећу подршку у бирачком тијелу испред Јулије Тимошенко и садашњег лидера Петра Порошенка.

Изборни дан 31. марта мого би да означи крај Порошенковог мандата, док је Јулија Тимошенко, некадашњи премијер, била већ виђена на новој функцији, али је Зелински и њу претекао.

У покушају да врати повјерење бирача Тимошенкова је начинила бизаран потез који је насмијао чак и њене присталице - обавезала се да ће вратити Крим и Донбас у Украјину, мада није објаснила како.

Али, Украјинци, ипак, воле комичаре. Рејтинг Владимира Зелинског то најбоље показује. Зелински је познат и у Русији у којој је играо у низу филмова и серија.

Он је подржао Мајдан, нове украјинске власти, те нападе на Донбас.

Када је почео да исмијава руске политичаре и Русе као народ током наступа пред украјинским војницима, руски продуценти су стопирали серију коју је снимао.

Наиме, рад на седмој сезони популарне и комерцијално успјешне руско-украјинске телевизијске серије "Свати" био је замрзнут. Неки медији су извијестили да је разлог био политички неспоразум између Зеленског и руских глумаца.

Финансијски органи Русије почели су да преиспитују његово пословање, као и пословање још неких украјнских културњака. Од тада Зелински је ублажио своју реторику и постао "човјек компромиса".

Украјинцима уморним од рата, финансијских малверзација, корупмиране политике и све већег сиромаштва Зеленски изгледа као нормалнији и реалнији од остатка политичке сцене.

Зеленски се противио намјери сигурносних служби Кијева да забране улазак руским културњацима у Украјину и критиковао намјеру Службе безбједности Украјине да забрани серију "Свати".

Он поручује да сукоб у Донбасу треба ријешити у дијалогу са Русијом.

"Рат или војна акција је искључена. Морамо питати Русе шта желе и зашто су дошли и направити попис. Треба направите попис онога што желимо ми и они и то упоредити. Негдје у средини ћемо се сложити" - поручује Зелински и објашњава:

"У сваком случају, нешто ће се морати дати, али треба питати људе путем референдума или путем интернета како све треба испасти и шта ћемо тачно дати".

Он сматра да "држава има један језик - украјински, али да нема потребе разбијати човјека /мисли на Русе који живе у Украјини/, јер је то еволуцијски процес".

"Не бисмо требали спалити оне који говоре друге језике, као што се некад спаљивао украјински", сматра Зеленски.

Украјнски глумац, сада озбиљан кандидат у изборној трци, сматра да треба узимати кредите од ММФ-а.

"Потребно је узети `све у касици`. А враћање? То долази послије. Потребно је расправљати и о условима кој су за нас другачији од других земаља", вјерује он.

Зелински сматра да умјесто срушених споменика Владимиру Иличу Лењину, треба ставити споменике људима из културе које сви једнако воле, попут Михаила Булгаков или Николаја Гогоља, мада су руски писци.

"Али, један споменик Лењину мора бити остављен, као подсјетник на то колико људи сахранио", став је Зелинског.

Он није за улазак у ЕУ и НАТО по сваку цијену.

"Никад не идем у посјету ако ме не позову, а за сада нисмо позвани...Треба се договорити са десетак различитих земаља о војном партнерству и тако потражити помоћ", став је Зелинског.

Он себе сматра либералом и жели да Украјина буде врло слободна земља.

"Најбољи начин да се заштитите јесте довођење великих страних улагача. Ко ће нас напасти ако су ту представници арапског свијета, Кине, Америке...", истиче Зелински.

Украјински медији наводе да Зеленски има војску обожавалаца. Други бирачи који нису очарани Зелинским самтрају да је он, ако ништа друго, боље рјешење од Порошенка и Тимошенкове.

Ипак, нема одговора како ће се Зелински, ако побиједи, понашати према отвореним питањима Украјине и Русије - хоће ли се сагласити са одласком Крима у замјену за останак Донбаса у Украјини? Шта ће бити са контролом Азовског мора итд, наводи украјински тв канал "Гордон".

Зелински је енигма за многе политичке аналитичаре. Појавио се нагло и многи вјерују да је он дио неког пројекта и намјере да се заустве Порошенко и Тимошенкова, али није савим јасно ко стоји иза свега и који су крајњи циљеви, закључују аналитичари.