ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

08/03/2019

ПОРОДИЦУ ЈУГОВИЋ ИНТЕРЕСУЈУ САМО ПРАВДА И ИСТИНА О ЗЛОЧИНЦИМА

 

Породица Југовић остаје предана легалистичком приступу и вјери да ће органи Републике Српске и надлежне правосудне институције на нивоу БиХ случај убиства Ристе Југовића довести до краја...

 

Приредио: Огњен Беговић

ПАЛЕ, 8. МАРТА /СРНА/ - У недјељу, 10. марта навршава се 17 година од гнусног убиства генералног директора Српског осигуравајућег друштва /СОД/ "Јахорина" Ристе Југовића, који је трагично настрадао у дворишту породичне куће на Палама, али још нису откривени ни извршиоци ни налогодавци овог злочина.

"Сматрамо да у свему овоме недостаје кључни корак, да ли је то у питању воља или храброст не знам, али ми, као породица, желимо да се све ово што јесте или није рађено годинама на легалистички начин приведе крају", рекао је Срни Миро Југовић, син убијеног Ристе.

Он је истакао да породица остаје предана легалистичком приступу и вјери да ће органи Републике Српске и надлежне правосудне институције на нивоу БиХ овај случај довести до краја.

Према његовим ријечима, кључне институције Републике Српске све вријеме породици Југовић поклањају велику пажњу и пружају подршку, а све с циљем коначног расвјетљавања овог злочина.

Југовићи сматрају да би правда требало да буде коначно задовољена и због тога што је њихов отац, супруг и дјед, који је био један од активних стваралаца институција Републике Српске, мучки убијен у дворишту породичне куће.

"Очекујемо достојан однос према нашем оцу, супругу и дједу, али и заштиту надлежних органа Републике Српске у погледу његовог имена и дјела", рекао је Миро Југовић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац више пута до сада је изражавао огорчење и незадовољство због чињенице да све ове године надлежни органи, а посебно тужилаштва у БиХ не показују ни вољу ни хтијење да коначно расвијетле гнусно убиство Ристе Југовића.

Он је упозоравао на могућу чињеницу да у овом случају постоји одређена врста спреге између правосудних институција на нивоу БиХ и неких других личности, блиских политици, које су се помињале у овом случају, а које коче истрагу о овом свирепом злочину.

Кошарац сваки пут подсјећа и на друга два неразјашњена убиства која су се догодила на простору Сарајевско-романијске регије, а ријеч је о мучким убиства тадашњих високих званичника МУП-а Републике Српске Срђана Кнежевића и Жељка Марковића, која још нису расвијетљена.

Према његовим ријечима, једино је у посљедњих неколико година МУП Републике Српске, односно Управа за организовани и тешки криминалитет потпуно професионално и кредибилно одрадило свој дио посла у вези са поменутим предметима, посебно у случају убиства Ристе Југовића, који су потом предати Тужилаштву БиХ.

Он сматра да убиство директора СОД "Јахорина" има политичку позадину с обзиром на то да је убијен човјек који је био на челу веома важне институције у Републици Српској, који није хтио да дозволи пљачку ове осигуравајуће куће и да је појединци искористе за своје бенефите.

Истрага о убиству Ристе Југовића полицијски је окончана, али Тужилаштво БиХ годинама не успијева да овај случај доведе до краја, односно да ухапси и процесуира извршиоце и налогодавце овог злочина.

Непосредно пред убиство, 7. марта 2002. године Југовић је одржао конференцију за новинаре у Бањалуци на којој је по ко зна који пут обавијестио јавност у Републици Српској о "хајци" која се води против њега, као и о константним политичким, полицијским и медијским притисцима и застрашивањима, па чак и пријетњама смрћу.

Обраћајући се на конференцији за новинаре Југовић је тада рекао: "Докле ће ићи на 'Јахорину'? Ићи ће све док је не покоре и покупе све што има. Њихов покушај иде у правцу да мене више нема, јер ако мене нема, они ће приватизовати 'Јахорину'... Све су то црвене прозивке центара моћи, јер је у спрези полиција, тужилаштво, судови и политика...".

Породица Југовић и даље сматра да је његово убиство организовано и да је, највјероватније, повезано са нелегалном и сумњивом приватизацијом СОД "Јахорина".

Ристова супруга Ратка, син Миро и унук Ђорђе упорно су, али без успјеха, покушавали да, пратећи траг новца, открију ко је имао користи од овог убиства, те како је фирма, чија је процијењена вриједност износила више од пола милијарде КМ, распарчана и приватизована за свега неколико година и под веома сумњивим околностима.

Према њиховим ријечима, полицијска истрага указала је на запањујуће резултате према којима су појединци на високим политичким функцијама, заједно са својим ортацима, вишеструко увећали своју имовину, било да је ријеч о некретнинама или о банковним рачунима, који су могли бити праћени.

Проблем је, међутим, био недостатак непосредних свједока, мада пријатељи породице Југовић из полицијских кругова тврде да имају поуздана сазнања да је једно лице полицији признало да је учествовало у убиству, да је за ту срамну улогу чак добило одређени износ новца, те да је било спремно и да саопшти име налогодавца, под условом да о томе свједочи под заштитом.

Ристо Југовић убијен је 10. марта 2002. године испред породичне куће у Палама.

Према обдукционом налазу, којег је урадио судски вјештак Илијас Добрача, Југовић је био погођен са више хитаца из ватреног оружја калибра 7,65 милиметара. Један метак погодио га је у лијеву подлактицу, друга два у грудни кош и стомак, а остали хици у врат и ноге, након чега је усљед обилног крварења наступила смрт.

Ристо Југовић рођен је 1941. године на Палама, гдје је завршио основну школу. Средњу економску школу и Економски факултет завршио је у Сарајеву. Био је магистар економских наука.

Прије рата у БиХ, био је запослен у РО "Фамос" Коран, "Црвена застава" Крагујевац и Народној банци БиХ. Функцију генералног директора СОД "Јахорина" обављао је од 1992. године.

Био је и носилац Ордена Немањића, као и Ордена Светог Саве првог реда.