ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости11/03/2019

ЈЕДАН КАНДИДАТ, А СВИ БИРАЧИ ЖИВИ И ЗДРАВИ

 

ПЈОНГЈАНГ, 11. МАРТА /СРНА/ - Изборни закон Сјеверне Кореје је "специфичан" - бирачи имају једног кандидата на листићу, у земљи су три странке, које су, заправо, једна те иста партија, а излазност је увијек скоро стоодстотна.

 

Јучерашњи избори за Врховну скупштину земље поново су донијели енормну излазност, јер је одбијање да се гласа законски кажњиво.

Службене новине Централног комитета Радничке партије Сјеверне Кореје тврде да је њихов изборни систем "најсупериорнији на свијету".

Као знак оданости, очекује се да бирачи дођу раније, тако да не буде дугачких редова пред биралиштима, наводе политички аналитичари из Јужне Кореје.

Кад гласач дође на ред - на биралишту добије гласачки листић са само једним именом на њему. Не мора ништа да заокружи. Узме листић онако како га је и добио и убаци га у гласачку кутију, која се налази пред свима.

Постоји и кабина за оне који желе да гласају савим тајно, али таква жеља могла би да се бирачу "обије о главу".

У теорији, односно по закону, гласачи могу и да прецртају име једног јединог кандидата који им је понуђен.

Али, то би привукло пажњу тајне полиције, која би кренула у прогон таквог гласача, а он би на крају, вјероватно, био проглашен - неурачунљивим.

Након гласања, бирачи су дужни да славе избор на улицама.

Гласање, које је обавезно, има још једну функцију за власт - служи као својеврсни попис помоћу којег прати становништво и лакше открива оне који су пребјегли у Кину.

Сама Скупштина Сјеверне Кореје има тек једну функцију - да потврђује одлуке Кима и његове Радничке партије Сјеверне Кореје.

Парламент у теорији може и да смијени Кима, али се у пракси готово и не састаје. На првом састанку посланици изаберу мање тијело које ради умјесто Скупштине, а пуна Скупштина састаје се само у ријетким приликама.

У "парламенту" постоје три различите фракције - Радничка партија као највећа, те Социјалдемократска партија и Хонду партија. Али, у пракси, нема разлике између тих странака и све заједно судјелују у владајућој коалицији.

На прошлим "изборима" 2014. излазност је била импресивних 99,97 одсто.

За Сјеверну Кореју је везан виц по коме су "на дан избора сви здрави и нико не умире", преноси Би-Би-Си.