ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

11/03/2019

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ НЕСТАЋЕ КАД СЕ ПРОМИЈЕНИ СВИЈЕСТ ГРАЂАНА

 

ПРИЈЕДОР, 11. МАРТА /СРНА/ - Град Приједор нема изражен проблем са дивљим депонијама смећа, али има их неколико које упорно опстају и након што надлежна тијела исцрпе све мјере које су им на располагању.

 

"Коначно рјешење проблема је у промјени свијести грађана и проширењу мреже организованог прикупљања и одвоза смећа", рекао је Срни вршилац дужности шефа Одсјека за комуналне послове и заштиту животне средине града Приједора Милорад Вујимиловић.

Он је навео да Одјељење за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове града Приједора, којем припада и овај одсјек, нема прецизне податке о броју и локацији дивљих депонија.

"То је промјенљива категорија и располаже се само информацијама о мјестима на којима се најчешће одлаже смеће од несавјесних грађана и на којима се у протеклом периоду интервенисало", додао је Вујмиловић.

Према његовим ријечима, лани су радници "Комуналних услуга" уклањали и чистили локације Каран, Букова коса, Божићи, Црна Долина и Целпак, а, поред ових дивљих депонија, раније је смеће одлагано и дуж напуштене шљункаре на старом путу Приједор-Брезичани, у мјесту Коврлије гдје га је сада знатно мање.

"Тренутно најугроженије локације су Каран и посебно Жегер гдје се дужи временски период одлаже кабасто смеће, клаонички отпад и смеће из домаћинстава, на дијелу путног појаса од моста на ријеци Сани до улице Иве Андрића", истакао је Вујмиловић.

На неким од ових локација није помогла ни сигнализација да је забрањено одлагање отпада, али ни видео-надзор, тако да и када надлежне службе ураде свој дио посла, дио посла је и на грађанима.

"Програмом заједничке комуналне потрошње за 2019. годину планирају се активности и одређена финансијска средства за дјелимично рјешење овог проблема", најавио је Вујмиловић.

Као један од проблема појавило се и неконтролисано одлагање старих гума, због чега је прошлог мјесеца Одсјек за инспекцијске послове града Приједора провјеравао рад субјеката који се баве сервисирањем гума.

Еколошки инспектор Дарко Драгић рекао је тада да су за то одговорни локални вулканизери, али да је проблем и то што предузеће "Комуналне услуге" има дозволу за скупљање и транспорт отпадних гума, али не и за складиштење и депоновање овог опасног отпада.

"Ми смо онда приморани те субјекте упућивати у друге локалне заједнице и излагати их великим трошковима", појаснио је Драгић.

И Територијална ватрогасна јединица Приједор често има посла на дивљим депонијама будући да их сами грађани који их стварају пале када се отпад нагомила.

Осим локација изван града, ватрогасци имају проблем и са једним суграђанином који скупља отпад и складишти га у дворишту старе и напуштене куће коју користи.

Раније је тај суграђанин живио у Старом граду, гдје је у једној паљевини остао и без отпада и без куће, а сада се населио у центар града, тик уз Средњошколски центар Приједор и спортско игралиште, гдје је наставио са својом ризичном дјелатношћу.