ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости11/03/2019

НАУЧНИЦИ ИЗРАЧУНАЛИ МАСУ НАШЕ ГАЛАКСИЈЕ

 

ПАСАДЕНА, 11. МАРТА /СРНА/ - Научници су израчунали да маса Млијечног пута износи "1,5 трилиона соларних маса у радијусу од 129.000 свјетлосних година од средишта галаксије".

 

Комбинујући податке, Наса и Европска свемирска агенција, уз помоћ пројекта "Гaја" и опажања телескопа "Хабл", дошле су до бројке много прецизније од ранијих претпоставки.

Соларна или Сунчева маса стандардна је астрономска јединица којом се означава маса Сунца, са којом се упоређују масе других небеских тијела.

Tако је маса Сунца 332.946 пута већа од масе Земље и 1.047 пута већа од масе Јупитера.

Велики и помало неодређени распон масе Млијечног пута, који је до сада важио - 500 милијарди до три трилиона соларних маса, настао је као посљедица употребе различитих метода које су кориштене за мјерење расподјеле тамне материје.

С обзиром на неухватљиву природу тамне материје, која чини око 90 одсто галаксије Млијечни пут, тим стручњака ослањао се на мјерење брзине збијених звјезданих јата, односно густих скупова звијезда, које круже око спиралног диска галаксије.

Што је галаксија масивнија, то се збијена звјездана јата брже окрећу због утицаја гравитације, наводе физичари са Универзитета у Кембриџу.

Прецизније одређивање масе Млијечног пута омогућиће јасније разумијевање позиције ове галаксије у космолошком контексту, односно њене величине унутар бескрајног пространства свемира, преносе научни портали.