ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости13/03/2019

СПРЕЈ ЗА НОС СПАСАВА САМОУБИЦЕ

 

ЊУЈОРК, 13. МАРТА /СРНА/ - Америчка Управа за храну и лијекове одобрила је продају спреја "справато", који помаже људима у најтежим облицима депресије, односно онима који размишљају о самоубиству.

 

"Справато" се примјењује као спреј за нос, а дугогодишња испитивања показала су да код пацијената смањује симптоме депресије у року од неколико часова.

Ријеч је о назалном спреју, чији је главни састојак кетамин, дисоцијативни анестетик који се користити у лијечењу најтежих облика депресије код којих остали лијекови нису имали ефекта.

За разлику од досадашњих антидепресива, који почињу да дјелују тек након неколико седмица од почетка терапије, "справатов" учинак је одмах примјетан.

Tо је посебно значајно када је ријеч о пацијентима са веома тешким психичким стањем и израженим суицидалним идејама, истичу амерички научници.

Џом Ман, психијатар и научник са Универзитета Колумбија, објашњава да је спреј са кетамином први одобрени лијек за лијечење депресије у посљедњих 30 година који на мозак дјелује на јединствен начин.

Спреј за нос који је развила компанија "Џонсон и Џонсон" смије се користити само заједно са прописаним оралним антидепресивом.

Због могућности злоупотребе, примјењује се под љекарском контролом за вријеме третмана и два часа послије.

Пацијент не смије чувати спреј "справато" у кућној апотеци.

С обзиром на то да је учинак кетамина много снажнији него код конвенционалних антидепресива, узима се само једанпут у двије седмице, наводе научни портали.