ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/03/2019

ЂОРЂО СЛАДОЈЕ ЛАУРЕАТ "ДИСОВЕ НАГРАДЕ"

 

БЕОГРАД, 13. МАРTА /СРНА/ - Пјесник Ђорђо Сладоје из Новог Сада добитник је "Дисове награде" за 2019. годину за цјелокупно пјесничко стваралаштво, саопштио је данас жири за додјелу награде установљене у част пјесника Владислава Петковића Диса.

 

Сладоје има до сада 22 успјеле и високо оцијењене књиге, што га сврстава у ред "најостваренијих савремених српских песника препознатљивога гласа, дисовски горког, дисовски строго критички усмереног на наше дане, али и дисовски оданог својој песничкој традицији, језику, отаџбини и народу", навео је жири.

"Тај глас је скептичан, обележен искуством рата, избеглиштва, пораза, осећања обескорењености, нужно елегичан, проткан иронијом и горким хумором; драматичан глас о драматичном и у драматичном времену", истакао је жири, објављено је на сајту чачанске библиотеке "Владислав Петковић Дис" која додјељује награду.

Жири је радио у саставу Недељка Бјелановић, научни сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду, Јован Делић, професор Филолошког факултета у Београду и Ђорђе Нешић, пјесник из Бијелог Брда, а одлуку је донио једногласно.

Ђорђо Сладоје рођен је 1954. године у Клињи код Улога, у Горњој Херцеговини, а до 1992. године радио је у Народној и универзитетској библиотеци у Сарајеву.

У вријеме рата у БиХ избјегао је са породицом у Врбас, гдје је радио као секретар Фестивала поезије младих и уредник часописа "Траг" до 2007. године.

Од 2007. године ради као уредник књижевног програма у Културном центру Новог Сада.

Објавио је 22 књиге поезије и приредио је "Најлепше песме" Рајка Петрова Нога.