ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА НА ЕВРОПСКОМ САМИТУ РЕГИЈА И ГРАДОВА У БУКУРЕШТУ

 

БАЊАЛУКА, 14. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић данас ће, у наставку посјете Букурешту, учествовати на 8. Европском самиту регија и градова.

 

Очекује се да ће дводневни самит, који почиње данас, окупити више од хиљаду политичара и стручњака из различитих области из цијеле Европе, који ће расправљати о будућности ЕУ, као и о улози локалних и регионалних власти у процесу доношења одлука.

Цвијановићева се јуче у Букурешту састала са предсједником Комитета регија Европске уније Карл-Хајнцом Ламберцом и затражила од тог комитета подршку у процесу европских интеграција Српске и БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Она је изразила опредијељеност институција Српске европском путу, уз пуно уважавање Дејтонског споразума и уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ, те нагласила да се сва питања у вези са процесом европских интеграција морају рјешавати уз поштовање принципа и правила усаглашеног система координације.

Цвијановићева је са Ламберцом разговарала о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и БиХ, те о могућим програмима и активностима Комитета регија ЕУ у контексту придруживања БиХ Европској унији.