ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

14/03/2019

УНА И САНА - НЕМЈЕРЉИВО БОГАТСТВО КОЈЕ ТРЕБА САЧУВАТИ

 

НОВИ ГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Ријеке Уна и Сана са притокама представљају немјерљиво природно богатство и потенцијал које треба сачувати за будуће генерације, сматра предсједник Скупштине Спортског риболовног удружења Нови Град Едиб Џафербеговић.

 

Џафербеговић је поводом 14. марта - Међународног дана ријека, рекао Срни да општину Нови Град прво повезују управо са ријекама Уном и Саном.

"Наше удружење газдује са 186 километара водотока Уне и Сане са притокама. У ријекама имамо све врсте слатководне рибе, а у потоцима природна мрестилишта. То је наше богатство које сви треба да чувамо", навео је он.

Према његовим ријечима, Удружење је прошле године организовало двије акције уређења обала ријека и три акције порибљавања.

Члан Управног одбора Удружења Мирко Адамовић каже да је ове године планирана шира акција уређења обала Уне и Сане.

"У договору са општином Нови Град планирамо да у акцији, у коју ће бити укључени ученици и грађани, уредимо обале наших ријека", рекао је Адамовић.

Он каже да је планирано да у договору са надлежним општинским службама у наредном периоду комунални полицајац чемцем иде у контролу са члановима удружења.

"Желимо заједно да ријешимо проблем дивљих депонија и смећа у води и на обалама", рекао је Адамовић.

Чланови Спортског риболовног удружења сматрају да је апсурдна и опасна идеја о одлагању радиоактивног отпада у непосредној близини Уне на локацији Трговска гора у Хрватској.

Они су поручили да ријеке и биљни и животињски свијет у њима треба чувати, а не уништавати.

На иницијативу Спортског риболовног удружења, Скупштина општине Нови Град је прошле године усвојила одлуку на основу које је ограничена снага мотора чамаца на 60 коњских снага јер јачи мотори штете рибљем и биљном свијету.