ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/03/2019

НА КОСОВУ НАПАДИ НА СРБЕ КОНТИНУИРАНО ТРАЈУ

 

БЕОГРАД, 14. МАРТА /СРНА/ - Инциденти и напади на Србе на Космету континуирано трају, а за седам мјесеци прошле године регистровано их је више од 100 који укључују крађе, оштећење имовине Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе, наводи се у годишњем извјештају америчког Стејт дипартмента о људским правима у свијету.

 

У дијелу извјештаја о Косову наводи се да је процес повратка расељених Срба отежан због безбједносних инцидената и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике.

Стејт дипартмент истиче да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући и оне од снага безбједности, затим ендемска корупција у редовима приштинских власти, те пријетње и напади на новинаре, пренијели су београдски медији.

У тексту се подсјећа да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин.

"Упркос званичним позивима на повратак расељених лица, косовска влада није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку, као што је, између осталог, враћање имовине", пише у извјештају.

У извјештају се указује да су међу највећим проблемима у Србији корупција и насиље над новинарима и припадницима ЛГБТ заједнице.

Наводи се да корупција у неким случајевима укључује високе званичнике, те додаје да је Влада Србије предузела кораке да кривично гони функционере у редовима полиције и на другим нивоима власти који су прекршили људска права, као и да их казни у случају доношења пресуда.

У извјештају се додаје да, иако постоји правни оквир за борбу против корупције, службама надлежним за то питање недостаје адекватно особље и оне нису интегрисане са осталим правосудним органима, што онемогућава размјену информација и доказа са тужилаштвима.

Извјештај о стању људских права у свијету ради се сваке године од 1977. и обухвата око 200 држава и територија.